Zupa z maślanki

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Zupa z maślanki wg Roberta Makłowicza

1/2 l rosołu
1/2 l maślanki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 żółtka
4 jajka
cebula i kawałek boczku lub kiełbasy
szczypiorek lub pietruszka

1 Do bulionu ciągle mieszając ,wsypujemy mąkę kukurydzianą. A następnie maślankę. Gotujemy przez jekieś 10 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.Następnie umieszczamy je na talerzu (ok 1 1/2 jajka na porcję)
3.Cebulkę drobno kroimy. Tak samo postępujemy u mięskiem. Wszystko smażymy na złotawy kolor.
4.Do żółtek dodajemy kilka łyżek gorącej zupy- ciągle je mieszając. Następnie żółtka wlewamy do zupy i jeszcze gotujemy 5 minut.
5.Na przygotowane jajka wlewamy zupę, posypujemy boczkiem z cebulką, a na górę porypujemy ( im więcej tym lepiej) szczypiorek lub pietruszkę.

ps.
- Im więcej dodatków tym lepiej.
- Może się ona obyć całkowicie bez wkładki z mięsa.
- Smakiem przypomina troszkę żurek.
- Jak to się robi to można podpatrzyć www.itvp.pl w części Makłowicz-Stary Berlin.
:smacznego:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy