- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa z maślanki wg Roberta Makłowicza
1/2 l rosołu
1/2 l maślanki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 żółtka
4 jajka
cebula i kawałek boczku lub kiełbasy
szczypiorek lub pietruszka
1 Do bulionu ciągle mieszając ,wsypujemy mąkę kukurydzianą. A następnie maślankę. Gotujemy przez jekieś 10 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.Następnie umieszczamy je na talerzu (ok 1 1/2 jajka na porcję)
3.Cebulkę drobno kroimy. Tak samo postępujemy u mięskiem. Wszystko smażymy na złotawy kolor.
4.Do żółtek dodajemy kilka łyżek gorącej zupy- ciągle je mieszając. Następnie żółtka wlewamy do zupy i jeszcze gotujemy 5 minut.
5.Na przygotowane jajka wlewamy zupę, posypujemy boczkiem z cebulką, a na górę porypujemy ( im więcej tym lepiej) szczypiorek lub pietruszkę.
ps.
- Im więcej dodatków tym lepiej.
- Może się ona obyć całkowicie bez wkładki z mięsa.
- Smakiem przypomina troszkę żurek.
- Jak to się robi to można podpatrzyć www.itvp.pl w części Makłowicz-Stary Berlin.

1/2 l rosołu
1/2 l maślanki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 żółtka
4 jajka
cebula i kawałek boczku lub kiełbasy
szczypiorek lub pietruszka
1 Do bulionu ciągle mieszając ,wsypujemy mąkę kukurydzianą. A następnie maślankę. Gotujemy przez jekieś 10 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.Następnie umieszczamy je na talerzu (ok 1 1/2 jajka na porcję)
3.Cebulkę drobno kroimy. Tak samo postępujemy u mięskiem. Wszystko smażymy na złotawy kolor.
4.Do żółtek dodajemy kilka łyżek gorącej zupy- ciągle je mieszając. Następnie żółtka wlewamy do zupy i jeszcze gotujemy 5 minut.
5.Na przygotowane jajka wlewamy zupę, posypujemy boczkiem z cebulką, a na górę porypujemy ( im więcej tym lepiej) szczypiorek lub pietruszkę.
ps.
- Im więcej dodatków tym lepiej.
- Może się ona obyć całkowicie bez wkładki z mięsa.
- Smakiem przypomina troszkę żurek.
- Jak to się robi to można podpatrzyć www.itvp.pl w części Makłowicz-Stary Berlin.