- Sty 2, 2008
- 13,193
- 7,898
- 113
Przepis pochodzi z książki Beaty Lipov "Bułgaria na talerzu".
Składniki:
250 g mielonego mięsa
pół szklanki ryżu
jajko
5 gałązek natki pietruszki
2 małe cebule
marchewka
kawałek selera
3 pomidory (dałam z puszki)
3 łyżki jogurtu naturalne
żółtko
czubryca (dałam czerwoną)
sól
mąka
Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną posiekaną cebulą. Dodać jajko, czubrycę i sól. Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Pokroić marchewkę, seler i drugą cebulę (marchewkę i selera pokroiłam w paski grubsze niż julienne, cebulę w kostkę). Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Następnie dodać mięsne kulki i obrane i posiekane pomidory. Gotować jeszcze 15 minut. Kulki wyjąć, wsypać resztę ryżu, zupę doprawić i gotować, aż ryż będzie miękki.
Jogurt roztrzepać z żółtkiem, dodać trochę zupy, wymieszać, a następnie wlać mieszankę do garnka.
Mięsne kulki włożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać.
Zupa jak dla mnie była za mało pikantna, więc posypałam świeżo zmielonym pieprzem (ale zdjęcie robiłam wcześniej, więc na zdjęciu pieprzu nie widać). Poza tym trochę mi się pozajączkowało i dodałam jeszcze pokrojony korzeń pietruszki, którego w oryginale nie było.
Składniki:
250 g mielonego mięsa
pół szklanki ryżu
jajko
5 gałązek natki pietruszki
2 małe cebule
marchewka
kawałek selera
3 pomidory (dałam z puszki)
3 łyżki jogurtu naturalne
żółtko
czubryca (dałam czerwoną)
sól
mąka
Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną posiekaną cebulą. Dodać jajko, czubrycę i sól. Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Pokroić marchewkę, seler i drugą cebulę (marchewkę i selera pokroiłam w paski grubsze niż julienne, cebulę w kostkę). Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Następnie dodać mięsne kulki i obrane i posiekane pomidory. Gotować jeszcze 15 minut. Kulki wyjąć, wsypać resztę ryżu, zupę doprawić i gotować, aż ryż będzie miękki.
Jogurt roztrzepać z żółtkiem, dodać trochę zupy, wymieszać, a następnie wlać mieszankę do garnka.
Mięsne kulki włożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać.

Zupa jak dla mnie była za mało pikantna, więc posypałam świeżo zmielonym pieprzem (ale zdjęcie robiłam wcześniej, więc na zdjęciu pieprzu nie widać). Poza tym trochę mi się pozajączkowało i dodałam jeszcze pokrojony korzeń pietruszki, którego w oryginale nie było.