- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
1, 5 litra wywaru - mięsnego, czy warzywnego.. obojętnie
Łyżka masła
2 – 3 łyżki oliwy
5 porów – tylko jasna część
150 g sera pleśniowego typu gorgonzola
1 - 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej 
Sól
Pieprz
Pory porządnie umyć., Pokroić dość drobno
Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić pory, garnek przykryć, smażyć na niedużym ogniu przez
ok. 10 minut.
Dodać pokruszony ser. Mieszać aż się rozpuści.
Wlać wywar/ rosół. Zagotować. Zmiksować albo i nie .. co kto woli. Ja zmiksowałam, ale
nie na gładko.
Dodać musztardę. Wymieszać, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem (nieostrożnie
).
Jeść.
Można na wierz sypnąć nieco startego żółtego sera, można dodać grzanki. W sumie dużo
można. Ale sama też jest bardzo smaczna.
Łyżka masła
2 – 3 łyżki oliwy
5 porów – tylko jasna część
150 g sera pleśniowego typu gorgonzola
1 - 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej 
Sól
Pieprz
Pory porządnie umyć., Pokroić dość drobno
Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić pory, garnek przykryć, smażyć na niedużym ogniu przez
ok. 10 minut.
Dodać pokruszony ser. Mieszać aż się rozpuści.
Wlać wywar/ rosół. Zagotować. Zmiksować albo i nie .. co kto woli. Ja zmiksowałam, ale
nie na gładko.
Dodać musztardę. Wymieszać, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem (nieostrożnie

Jeść.
Można na wierz sypnąć nieco startego żółtego sera, można dodać grzanki. W sumie dużo
można. Ale sama też jest bardzo smaczna.
