Zupa z porów z wędzonką

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
25 dkg wędzonki: boczku lub kielbasy, 3 duże pory, 3 ziemniaki, 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, łyżka masła, 4 łyżki śmietany lub jogurtu, po kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela ( niekoniecznie), sól, pieprz

Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zalać 5 szklankami wody. Dodać przyprawy. Gotować 35 min. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 10 min. gotowania. Pokroić pory w półksiężyce i podsmarzyć na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej aż pory będą miękuśkie. Dodać do zupy razem z masłem. Gotować 5 min. Zupę podprawić śmietaną. Dodać sól, pieprz. Wędzonkę pokroić na kawałeczki i podsmażyć. Wrzucić do zupy. Zupę można zmiksować i podawać z grzankami. Zastanawiam się tylko po co? Po co sobie dodawać roboty. Taka sama w sobie jest pyszna

 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
O ile pamiętam, to OK. Ale to było tyyyyle czasu temu. Wiem, że coś zmieniłam z ilością mięsa, bo ja raczej bezmięsna jestem. I teraz nie pamietam, czy w ogóle zrezygnowałam, czy dałam po prostu boczku mniej. Albo zamiast boczku, cebulkę podsmażyłam. :gruebel: No coś na pewno tam pozmieniałam.

Ale dzięki, że mi o niej przypomniałaś, to sobie powtórkę zrobię
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy