Zupa z rzodkiewek.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Zupa z rzodkiewek.

2836.jpg


– 2 pęczki rzodkiewek
3 średnie ziemniaki
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 l bulionu
rzeżucha
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

1. Cebule kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i cebulę, lekko podsmażamy. Wlewamy następnie bulion (może być z kostki) i gotujemy 15 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy rzodkiewki. Kroimy je na ósemki i podsmażamy na oliwie przez ok. 15 minut.
3. Do zupy dodajemy rzeżuchę (ok. 2 łyżki), chwilkę jeszcze gotujemy, następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy całość.
4. Wrzucamy do naszego kremu rzodkiewki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Podajemy posypaną rzeżuchą.
Zupa dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Spokojnie mozna rzeżuchę zastąpic natką czy szczypiorkiem. Smak będzie ok.
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Wygląda jak zupka, którą dawno temu gotowałam z przepisu w jakiejś gazecie.... Smakowała wszystkim ,a mama ktora nie przepada za zupami powiedziala , że ta jest najlepsza jaką w zyciu jadła. Oczywiscie ja robilam bez rzeżuchy. Cieszę się ogromnie, że znalazłam ten przepis. Na pewno na dniach ją wypróbuję ;)