- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Zupa z rzodkiewek.
– 2 pęczki rzodkiewek
3 średnie ziemniaki
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 l bulionu
rzeżucha
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1. Cebule kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i cebulę, lekko podsmażamy. Wlewamy następnie bulion (może być z kostki) i gotujemy 15 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy rzodkiewki. Kroimy je na ósemki i podsmażamy na oliwie przez ok. 15 minut.
3. Do zupy dodajemy rzeżuchę (ok. 2 łyżki), chwilkę jeszcze gotujemy, następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy całość.
4. Wrzucamy do naszego kremu rzodkiewki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Podajemy posypaną rzeżuchą.
Zupa dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym

– 2 pęczki rzodkiewek
3 średnie ziemniaki
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 l bulionu
rzeżucha
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1. Cebule kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i cebulę, lekko podsmażamy. Wlewamy następnie bulion (może być z kostki) i gotujemy 15 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy rzodkiewki. Kroimy je na ósemki i podsmażamy na oliwie przez ok. 15 minut.
3. Do zupy dodajemy rzeżuchę (ok. 2 łyżki), chwilkę jeszcze gotujemy, następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy całość.
4. Wrzucamy do naszego kremu rzodkiewki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Podajemy posypaną rzeżuchą.
Zupa dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym