- Gru 2, 2007
- 3,261
- 0
- 36

25 g masła
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula
1,5 strąka zielonej papryki
0,5 dużej główki selera naciowego (łodygi i liście)
kilka liści zachować do przybrania
1 ząbek czosnku
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
grzanki/chleb z masłem do podania
W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną cebulę, posolić (żeby się zeszkliła, a nie zezłociła), smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Pokroić paprykę, dość drobno, dodać do garnka i smażyć kolejne 5 minut.
Pokroić drobno seler, dodać do garnka iiiiii smażyć kolejne 5 minut.
Dodać pokrojony czosnek i wlać bulion, przykryć nieszczelnie garnek i gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, tylko do momentu aż seler zmięknie. Zestawić garnek z ognia, przestudzić i zmiksować oraz doprawić zupę.
I to już wszystko

p.s.
opowieści z mchu i paproci, do tego przepisu, na blogu

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: