- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis z książki: Encyklopedia zup.
Zupa jest rewelacyjna - pachnąca, pożywna, delikatna i żółtozielona.
10 ml (2 łzyżeczki) oliwy z oliwek
1 pokrojona cebula
1 pokrojony w plastry por
675 g pokrojonego selera naciowego
1 łyżka stołowa curry
225 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
900 ml wywaru warzywnego
zioła (dowolne, użyłam prowansalskich, ok. 1/2 łyżki)
2 łyżki świeżych ziół posiekanych
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Dodawać kolejno: cebulę, por i seler. Poddusić na małym ogniu. Dodać curry.
Dodać ziemniaki, wywar i przyprawy. Przykryć i zagotować.
Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut aż warzywa zmiękną.
Lekko przestudzić i zmiksować na krem.
Doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Moja modyfikacja: dodałam pół łyżki garam masali, a do dekoracji łyżkę śmietany, lekko kwaskowej.
MNIAM!!!!!!
Zupa jest rewelacyjna - pachnąca, pożywna, delikatna i żółtozielona.

10 ml (2 łzyżeczki) oliwy z oliwek
1 pokrojona cebula
1 pokrojony w plastry por
675 g pokrojonego selera naciowego
1 łyżka stołowa curry
225 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
900 ml wywaru warzywnego
zioła (dowolne, użyłam prowansalskich, ok. 1/2 łyżki)
2 łyżki świeżych ziół posiekanych
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Dodawać kolejno: cebulę, por i seler. Poddusić na małym ogniu. Dodać curry.
Dodać ziemniaki, wywar i przyprawy. Przykryć i zagotować.
Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut aż warzywa zmiękną.
Lekko przestudzić i zmiksować na krem.
Doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Moja modyfikacja: dodałam pół łyżki garam masali, a do dekoracji łyżkę śmietany, lekko kwaskowej.
MNIAM!!!!!!