- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Pikantna zupa z soczewicy, podana z grzankami z serem, swieza kolendra i
zielona papryczka chilli.
Aby przygotowac zupe potrzebujemy, ok 2,5 litra bulionu warzywnego (2 duze
marchewki, 1 lodyga selera naciowego, sol)
3 lyzki oliwy z oliwek
1 puszke pomidorow
250 g polowek czerwonej soczewicy
1 duza cebula
cukier
sol, pieprz
1 lyzeczke mielonych nasion kolendry (jesli mamy cale nalezy utluc w
mozdzierzu)
1 lyzeczke kuminu
1 lyzke swiezego imbiru
1 lyzeczke cayenne
4 gozdziki
1 lyzeczke sproszkowanej garam masala
1/2 lyzeczki kurkumy
Przyprawy przesmazyc na oliwie, dodac cebule pokrojona w kostke i smazyc na
zloty kolor. Wsypac sucha soczewice, wymieszac. Dodac pomidory, zalac
bulionem (ok 1/2 litra), doprawic. Przlozyc do garnka i zalac pozostalym
bulionem (mozna dolac wody). Mozna wrzucic kilka ziaren pieprzu, lisc
laurowy. Gotowac na wolnym ogniu, mieszajac od casu do czasu. Zupe mozna
zmiksowac: wystudzic i dodac marchewki i seler naciowy z gotowania bulionu,
znow podgrzac. Na koniec dodac duza garsc posiekanych swiezych lisci
kolendry. Doprawc raz jeszcz (na goraco).
Podawac z tostami:
chleb tostowy
6 jaj
400ml mleka
2 zielone papryczki chilli
3 lyzki posiekanej kolendry
100g sera cheddar
sol,
pieprz
olej kukurydziany do smazenia
Zmiksowac jaja. Dodawac powoli mleko ciagle ubijajac, dodac drobniutko
posiekane papryczki i kolendre, starty ser, sol, pieprz.
Kromki chleba przekroic po przekatnej i dobrze namoczyc je w jajecznej
miksturze.
Smazyc z kazdej strony na srednim ogniu.
Smacznego zycze, swietna na zimowe wieczory.
--
zielona papryczka chilli.
Aby przygotowac zupe potrzebujemy, ok 2,5 litra bulionu warzywnego (2 duze
marchewki, 1 lodyga selera naciowego, sol)
3 lyzki oliwy z oliwek
1 puszke pomidorow
250 g polowek czerwonej soczewicy
1 duza cebula
cukier
sol, pieprz
1 lyzeczke mielonych nasion kolendry (jesli mamy cale nalezy utluc w
mozdzierzu)
1 lyzeczke kuminu
1 lyzke swiezego imbiru
1 lyzeczke cayenne
4 gozdziki
1 lyzeczke sproszkowanej garam masala
1/2 lyzeczki kurkumy
Przyprawy przesmazyc na oliwie, dodac cebule pokrojona w kostke i smazyc na
zloty kolor. Wsypac sucha soczewice, wymieszac. Dodac pomidory, zalac
bulionem (ok 1/2 litra), doprawic. Przlozyc do garnka i zalac pozostalym
bulionem (mozna dolac wody). Mozna wrzucic kilka ziaren pieprzu, lisc
laurowy. Gotowac na wolnym ogniu, mieszajac od casu do czasu. Zupe mozna
zmiksowac: wystudzic i dodac marchewki i seler naciowy z gotowania bulionu,
znow podgrzac. Na koniec dodac duza garsc posiekanych swiezych lisci
kolendry. Doprawc raz jeszcz (na goraco).
Podawac z tostami:
chleb tostowy
6 jaj
400ml mleka
2 zielone papryczki chilli
3 lyzki posiekanej kolendry
100g sera cheddar
sol,
pieprz
olej kukurydziany do smazenia
Zmiksowac jaja. Dodawac powoli mleko ciagle ubijajac, dodac drobniutko
posiekane papryczki i kolendre, starty ser, sol, pieprz.
Kromki chleba przekroic po przekatnej i dobrze namoczyc je w jajecznej
miksturze.
Smazyc z kazdej strony na srednim ogniu.
Smacznego zycze, swietna na zimowe wieczory.
--