- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa z topinamburu z grzankami,posypana smażonym boczkiem
- topinambur-8 małych bulw(ok.300g)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- sól,pieprz
- bulion warzywny
- śmietana
- grzanki
-kilka plastrów boczku wędzonego
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,dodać pokrojone ziemniaki i topinambur.Chwilę razem podsmażać,potem zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować,doprawić do smaku solą,pieprzem,można dodać parę łyżek śmietany.
Na talerzu posypać zupę grzankami,przesmażonym boczkiem.
Posypałam również solą z dodatkiem płatków chili.

- topinambur-8 małych bulw(ok.300g)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- sól,pieprz
- bulion warzywny
- śmietana
- grzanki
-kilka plastrów boczku wędzonego
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,dodać pokrojone ziemniaki i topinambur.Chwilę razem podsmażać,potem zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować,doprawić do smaku solą,pieprzem,można dodać parę łyżek śmietany.
Na talerzu posypać zupę grzankami,przesmażonym boczkiem.
Posypałam również solą z dodatkiem płatków chili.