Zupa z topinamburu z grzankami,posypana smażonym boczkiem

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zupa z topinamburu z grzankami,posypana smażonym boczkiem

z.topinambur.jpg


- topinambur-8 małych bulw(ok.300g)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- sól,pieprz
- bulion warzywny
- śmietana
- grzanki
-kilka plastrów boczku wędzonego

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,dodać pokrojone ziemniaki i topinambur.Chwilę razem podsmażać,potem zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.

Zupę zmiksować,doprawić do smaku solą,pieprzem,można dodać parę łyżek śmietany.

Na talerzu posypać zupę grzankami,przesmażonym boczkiem.

Posypałam również solą z dodatkiem płatków chili.

 

Załączniki

  • z.topinambur.jpg
    z.topinambur.jpg
    252.3 KB · Wyświetleń: 3