- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa z włoskiej kapusty z dodatkami
Składniki:
ok 100g białej fasoli
500g chudego boczku
1 główka włoskiej kapusty (1 kg)
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki (100g)
2 korzonki pietruszki (100g)
2 pory (250g)
2 gałązki tymianku i majeranku
2-3 łyzki natki pietruszki i lisci seleru
2 listki laurowe
500g ziemniaków
500g Cabonossi (kiełbasa z czosnkiem) lub sląskiej
sól i pieprz
1.Fasolę i boczek przez 1 godzinę dusić w 1 litrze wody.
2.- Kapustę z zewnętrznych liści obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i kroić na szerokie paski.
- Cebulę w pół krążki kroić
- Czosnek nożem zmiazdzyć
- Marchewkę i pieruszkę obrać i w krążki pokroić.
- Porę w 5 milimetrowe krążki kroić.
3.Z zupy wyciągnąć boczek a w miejsce niego dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie zioła - oczywiście pokrojone (oprócz listka laurowego). Dodajemy wodę, tak by przykryła warzywa. Dusi ok 30 minut.
4.Obranego ziemniaka kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki.Dodajemy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą miękie (20 minut)
5.Kroimy ugotowany boczek w dosyć spore kawałki.
6.Na koniec dodajemy boczek, pieprzymy ok 1 płaską łyżeczk pieprzu i solimy.
ps.Jeśli zamiast Cabanossi dodajemy innej kiełbasy to automatycznie zwiększamy ilość ząbków czosnku.
ps.Całą potrawę gotujemy na małym ogniu.
ps.Od biedy można dodać suchych ziół.
Składniki:
ok 100g białej fasoli
500g chudego boczku
1 główka włoskiej kapusty (1 kg)
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki (100g)
2 korzonki pietruszki (100g)
2 pory (250g)
2 gałązki tymianku i majeranku
2-3 łyzki natki pietruszki i lisci seleru
2 listki laurowe
500g ziemniaków
500g Cabonossi (kiełbasa z czosnkiem) lub sląskiej
sól i pieprz
1.Fasolę i boczek przez 1 godzinę dusić w 1 litrze wody.
2.- Kapustę z zewnętrznych liści obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i kroić na szerokie paski.
- Cebulę w pół krążki kroić
- Czosnek nożem zmiazdzyć
- Marchewkę i pieruszkę obrać i w krążki pokroić.
- Porę w 5 milimetrowe krążki kroić.
3.Z zupy wyciągnąć boczek a w miejsce niego dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie zioła - oczywiście pokrojone (oprócz listka laurowego). Dodajemy wodę, tak by przykryła warzywa. Dusi ok 30 minut.
4.Obranego ziemniaka kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki.Dodajemy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą miękie (20 minut)
5.Kroimy ugotowany boczek w dosyć spore kawałki.
6.Na koniec dodajemy boczek, pieprzymy ok 1 płaską łyżeczk pieprzu i solimy.

ps.Jeśli zamiast Cabanossi dodajemy innej kiełbasy to automatycznie zwiększamy ilość ząbków czosnku.
ps.Całą potrawę gotujemy na małym ogniu.
ps.Od biedy można dodać suchych ziół.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: