- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa ze szparagami i ziemniakami
1/2 pęczka szparagów (ok.10 sztuk)
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
1.W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
2.Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
3.Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać.
Ps1 Inspiracją na tą zupę jest http://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosen...mniakami-i-feta.
Ps2 Użyłem białych i do tego mrożonych szparagów.
Ps3 Autorka przepisu zupę dekoruje dodatkowo setem feta.

1/2 pęczka szparagów (ok.10 sztuk)
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
1.W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
2.Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
3.Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać.
Ps1 Inspiracją na tą zupę jest http://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosen...mniakami-i-feta.
Ps2 Użyłem białych i do tego mrożonych szparagów.
Ps3 Autorka przepisu zupę dekoruje dodatkowo setem feta.