Zupa ze szparagami i ziemniakami

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Zupa ze szparagami i ziemniakami

Zupa_szparagowo_ziemniaczana_cin.jpg

1/2 pęczka szparagów (ok.10 sztuk)
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%

1.W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
2.Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
3.Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać.

Ps1 Inspiracją na tą zupę jest http://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosen...mniakami-i-feta.
Ps2 Użyłem białych i do tego mrożonych szparagów.
Ps3 Autorka przepisu zupę dekoruje dodatkowo setem feta.
 

Załączniki

  • Zupa_szparagowo_ziemniaczana_cin.jpg
    Zupa_szparagowo_ziemniaczana_cin.jpg
    250.5 KB · Wyświetleń: 8

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Będzie dziś z zielonymi szparagami, na resztce rosołu wraz z warzywami, dodam też fetę, bo pasują mi smaki.
lecker.gif
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,364
357
83
A zupa jest świetna. Przepis mnie zainteresował, bo w zeszłym roku odkryłam podobną na Kwestii Smaku
icon_mrgreen.gif
, wydawał się jakoś znajomy, a później doczytałam do końca. Dzisiaj pierwszy raz zjadłam z udawaną fetą (taka a la favita), bo zazwyczaj wystarczała mi sama zupa bez dodatków, ale ten ser się tam dobrze wkomponował. No ij nie jest pracochłonna ogóle a efekt bardzo zadowalający.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
A niżej moja dzisiejsza. Bardzo dobra. Dziś bez sera feta, bo nie miałam, ale na pewno powtórzę (chcę spróbować z białymi szparagami) i wtedy dodam.

IMG_20210615_154727.jpg

Już sobie zapisałam, żeby zmniejszyć ilość koperku i szczypiorku, bo wg mnie, na tę ilość zupy jest to zbyt dużo.
 

Załączniki

  • IMG_20210615_154727.jpg
    IMG_20210615_154727.jpg
    187.3 KB · Wyświetleń: 7