Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa zielona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1128653" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zupa zielona</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S. Włodek Kuchnia włoska KAW 1978</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 1/2 l rosołu</p><p>5 - 6 porów (białe części) - ja daję trzy, cztery maksymalnie</p><p>1/2 kg szpinaku</p><p>1/2 kg zielonego groszku</p><p>1 główka sałaty</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>łyżka mięty</p><p>natka pietruszki</p><p>gałka muszkatołowa, sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Na oliwie podsmażyć bez rumienienia pokrajane pory. Gdy będą miękkie, dodać drobno pokrajany szpinak i sałatę pocięta w paski. Całość krótko przesmażyć. Dodać wszystko do rosołu wraz z ugotowanym groszkiem. Chwilę razem pogotować, doprawić miętą, solą, pieprzem i muszkatem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. </p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Bardzo smaczna wiosenna zupa. Ja zwykle używam mrożonego groszku, który sparzam wrzątkiem i krótko zagotowuję w rosole. Pory duszę na oliwie z odrobiną masła.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1128653, member: 1024"] [B]Zupa zielona[/B] Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S. Włodek Kuchnia włoska KAW 1978 [B]Składniki:[/B] 1 1/2 l rosołu 5 - 6 porów (białe części) - ja daję trzy, cztery maksymalnie 1/2 kg szpinaku 1/2 kg zielonego groszku 1 główka sałaty 3 łyżki oliwy łyżka mięty natka pietruszki gałka muszkatołowa, sól, pieprz [B]Wykonanie:[/B] Na oliwie podsmażyć bez rumienienia pokrajane pory. Gdy będą miękkie, dodać drobno pokrajany szpinak i sałatę pocięta w paski. Całość krótko przesmażyć. Dodać wszystko do rosołu wraz z ugotowanym groszkiem. Chwilę razem pogotować, doprawić miętą, solą, pieprzem i muszkatem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. [B]Moje uwagi:[/B] Bardzo smaczna wiosenna zupa. Ja zwykle używam mrożonego groszku, który sparzam wrzątkiem i krótko zagotowuję w rosole. Pory duszę na oliwie z odrobiną masła. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa zielona
Top
Bottom