Zupa zielona

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Zupa zielona

Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S. Włodek Kuchnia włoska KAW 1978

Składniki:
1 1/2 l rosołu
5 - 6 porów (białe części) - ja daję trzy, cztery maksymalnie
1/2 kg szpinaku
1/2 kg zielonego groszku
1 główka sałaty
3 łyżki oliwy
łyżka mięty
natka pietruszki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć bez rumienienia pokrajane pory. Gdy będą miękkie, dodać drobno pokrajany szpinak i sałatę pocięta w paski. Całość krótko przesmażyć. Dodać wszystko do rosołu wraz z ugotowanym groszkiem. Chwilę razem pogotować, doprawić miętą, solą, pieprzem i muszkatem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.


Moje uwagi:
Bardzo smaczna wiosenna zupa. Ja zwykle używam mrożonego groszku, który sparzam wrzątkiem i krótko zagotowuję w rosole. Pory duszę na oliwie z odrobiną masła.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
A bez mięty ??
gruebel_2.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Joanno, wszystko jedno jaka salata? Romanska moglaby byc?
Co sie dzieje z salata przy gotowaniu? Jak smakuje?
I nie miksujesz jej? Trzeba drobno pokroic?

Wczoraj zrobilam brokulowa Obamy i tak mi smakuje! Ze gotowam kazda zielona zupe probowac
icon_lol.gif

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Sałata obojętnie jaka, rzymska pewnie najlepsza, bo bardziej mięsista i chrupiąca od innych. Kroję drobno, jak szczaw na szczawiową, co by się łatwiej jadło.
Jak smakuje? Najbardziej się czuje aromat porów i groszku, sałata raczej nie ma wyraźnego smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dziekuje Joanno.
Porowej, to chyba nie chce
gruebel_2.gif


a jeszcze pory u mnie takie drogie!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
A ja kocham pory i często je wykorzystuję, choć u mnie też nie tanie.
Do tej zupy daję ich zwykle trzy, maksymalnie cztery.
Dziś zapomniałam o mięcie, ale kupiłam sałatę rzymską, która się świetnie sprawdziła. Nawet trochę chrupie!
I smakuje sałatą.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
I u mnie dziś na obiad zupa zielona, w wersji zielono- zółtej bo z jajkiem:). Dziekuję Joanno za kolejny smaczny przepis!
Uzylam 4 porów,które dusilam na masle z oliwą. Sałatę miaalm zwykłą. Polecam!
zielona.jpg
 

Załączniki

  • zielona.jpg
    zielona.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 30

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Ale się cieszę, że Ci smakowała! Bardzo ładnie wygląda z tym jajkiem.

Porcję na jutro nieco "przerobiłam" smakowo - dodałam posiekany i podduszony na oliwie z masłem szczypiorek i dwa ząbki czosnku. Zapowiada się pysznie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Wyciągam, bo będę jutro gotować. Dam mniej groszku, ale dołożę naci z młodych rzodkiewek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A pisalam Ci, Joanno, ze mamy tu nasiona rzodkiewki lisciastej? Sieje co roku, pyszne sa, odrobinke mniej ostre.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Raczej nic nowego w orientalnej/japonskiej kuchni. liscie nie tylko smaczne ale i pieknie ozdabiaja zielone salaty, bo lodyzki i zylki sa purpurowe..

Leaf Radish Red Stemmed
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
I smaczne. Sa u mnie w mieszankach salat.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Tak , tak, bardzo smaczne. I odrobinke przypominaja rukole.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Jest nadzieja, że i u nas się kiedyś te nasiona pojawią, biorąc pod uwagę fakt, że z każdym rokiem w ogrodniczych jest coraz większy asortyment.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jestem pewna. A propos, zamowilam dzis marchewke naciowa - wysiewam nasionka i wyrastaja same listki
gruebel_2.gif
Jadlam ja kiedys w salatce "wyjsciowej", nie uprawialam jeszcze, dam znac. O selerze lisciastym wspominalam? Pyszne w stir-fry. W Twojej zupie na pewno bylby pyszny. Wlasciwie, jak juz bede miec gotowe te natki i zupe uwarze. A lubisz zupe z rukwi wodnej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: