Zupa ziemniaczana z serem i czosnkiem

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
0.5 kg ziemniaków
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
1 cebula
6 ząbków czosnku
3/4 l rosołu mięsnego
0.25 l mleka
200 g śmietanki kremówki
150 g tartego sera (ementaler w przepise
sól, biały pieprz, szczypta majeranku, szczypta lubczyku
2 żółtka
pęczek natki pietruszki
4 kromki żytniego chleba
75 g masła

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w cienki plastry, marchewkę, pietruszkę i selera w drobną kostkę. Cebulę i 2 ząbki czosnku obieramy i siekamy drobniutko. Do gotującego się rosołu wrzucamy ziemniaki, pora, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek i gotujemy w nim ok. 20 minut pod przykryciem. Po 20 minutach odstawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy.

Mleko i połowę śmietanki podgrzewamy na małym ogniu, a następnie posypujemy tartym serem i podgrzewamy cały czas mieszając aż do momentu rozpuszczenia się sera. Sos serowy otrzymany w ten sposób mieszamy ze zmiksowaną zupą ziemniaczaną. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką i wlewamy do zupy. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Chleb nacieramy pozostałymi ząbkami czosnku i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy na maśle w celu otrzymania grzanek.

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki oraz czosnkowymi grzankami
icon_smile.gif


SMACZNEGO
icon_smile.gif


Przepis pochodzi z książki: Mascha Kauka "Ziemniak i spółka. Dania z warzyw korzeniowych i bulw."
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Chciałam przypomnieć tą smaczną zupę i przy okazji dodać zdjęcie. Klasycznie na kuraku i bez majeranku i bez natki pietruszki. Jak dla mnie te dodatki są całkowicie zbędne. A grzanki były zrobione z pełnoziarnistej bagietki.

IMG_3689.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3689.JPG
    IMG_3689.JPG
    227.4 KB · Wyświetleń: 0