Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ziemniaczana z twardym serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 1492408" data-attributes="member: 1215"><p>500 g ziemniaków</p><p>40 g masła</p><p>50 g utartego ostrego sera</p><p>łyżeczka mąki</p><p>6 szklanek wywaru z kości </p><p>posiekana natka pietruszki</p><p>sól</p><p></p><p>Pokrajane osolone ziemniaki ugotować w wodzie. Odcedzone przetrzeć lub zgnieść w prasce, wymieszać z masłem i mąką. Ma powstać papkowata masa. Przełożyć do garnka i mieszając powoli wlewać wywar z kości. Postawić na małym ogniu i gotować kilka minut. </p><p>Przyprawić do smaku solą i posypać utartym serem.</p><p>Przepis z książki &quot;Co jedzą nad Dunajem&quot; napisanej przez Macieja E. Halbańskiego, wydanej przez Wyd.Warta w 1977 r.</p><p></p><p>Trochę ta zupa moim zdaniem uboga, ale może czasy wówczas były ciężkie. Ja dam zamiast wywaru z kości czysty rosół, może jeszcze jakies zioła? Może szyneczka drobno pokrajana? Zostało jej po świętach, akurat się nada.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 1492408, member: 1215"] 500 g ziemniaków 40 g masła 50 g utartego ostrego sera łyżeczka mąki 6 szklanek wywaru z kości posiekana natka pietruszki sól Pokrajane osolone ziemniaki ugotować w wodzie. Odcedzone przetrzeć lub zgnieść w prasce, wymieszać z masłem i mąką. Ma powstać papkowata masa. Przełożyć do garnka i mieszając powoli wlewać wywar z kości. Postawić na małym ogniu i gotować kilka minut. Przyprawić do smaku solą i posypać utartym serem. Przepis z książki "Co jedzą nad Dunajem" napisanej przez Macieja E. Halbańskiego, wydanej przez Wyd.Warta w 1977 r. Trochę ta zupa moim zdaniem uboga, ale może czasy wówczas były ciężkie. Ja dam zamiast wywaru z kości czysty rosół, może jeszcze jakies zioła? Może szyneczka drobno pokrajana? Zostało jej po świętach, akurat się nada. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ziemniaczana z twardym serem
Top
Bottom