- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Dziecko moje drogie nie czyta sf. Czesto wiec przywleka ksiazki kucharskie i koniecznie chce z nich cos robic. W koncu nam sie udalo, a ze smakowalo lepiej zapisze.
6 szkl bulionu, oryginalnie z kurczaka (moze byc z kostki czy pasty, oni naprawde duzo tego uzywaja)
1 szkl ziaren kukurydzy swiezych
3-4 plastry imbiru
Bulion doprowadzic do wrzenia, wrzucic reszte i gotowac 15min, az kukurydza bedzie miekka.
Zeby sie nie nudzic pomieszac nastepne skladniki
1 bialko z jajka (moze byc cale jajko)
1 lyzeczka oleju sezamowego
Roztrzepac i wlac do gotujacej sie bazy stale mieszajac paleczkami.
1 lyzka sosu sojowego jasnego
2 lyzeczki maczki kukurydzianej
bialy pieprz i cukier do smaku (cukier mozna pominac)
1 lyzka zimnej wody
Wymieszac dokladnie i dodac do zupy.
Teraz mozna dodac 250g miesa z kraba i gotowac jeszcze 5 min.
Na talerzu posypac pokrojona dymka. Dwie wystarcza na calosc.
Myslalam, ze moze malzonek wezmie jutro do pracy, ale wszysko poszlo na miejscu. Razem z malym wzieli sobie po dokladce i koniec.
Googlujac zdjecia zdziwilam sie, ze ta zupa jest bardzo popularna (sweet corn and crab meat soup). Kazda knajpa chinska oferujaca bufet ma 2 zupy do wyboru: rosol z pierozkami i wlasnie te, tylko jeszcze zakwaszana. Pewnie dlatego nie rozpoznalam, bo nigdy nie natknelam sie na mieso krabow
Wyglada tak http://silkorchidrestaurant.co.uk/wp-conte...abmeat_soup.jpg
tylko kukurydza dlubana recznie jest bardziej rozpapciana
6 szkl bulionu, oryginalnie z kurczaka (moze byc z kostki czy pasty, oni naprawde duzo tego uzywaja)
1 szkl ziaren kukurydzy swiezych
3-4 plastry imbiru
Bulion doprowadzic do wrzenia, wrzucic reszte i gotowac 15min, az kukurydza bedzie miekka.
Zeby sie nie nudzic pomieszac nastepne skladniki
1 bialko z jajka (moze byc cale jajko)
1 lyzeczka oleju sezamowego
Roztrzepac i wlac do gotujacej sie bazy stale mieszajac paleczkami.
1 lyzka sosu sojowego jasnego
2 lyzeczki maczki kukurydzianej
bialy pieprz i cukier do smaku (cukier mozna pominac)
1 lyzka zimnej wody
Wymieszac dokladnie i dodac do zupy.
Teraz mozna dodac 250g miesa z kraba i gotowac jeszcze 5 min.
Na talerzu posypac pokrojona dymka. Dwie wystarcza na calosc.
Myslalam, ze moze malzonek wezmie jutro do pracy, ale wszysko poszlo na miejscu. Razem z malym wzieli sobie po dokladce i koniec.
Googlujac zdjecia zdziwilam sie, ze ta zupa jest bardzo popularna (sweet corn and crab meat soup). Kazda knajpa chinska oferujaca bufet ma 2 zupy do wyboru: rosol z pierozkami i wlasnie te, tylko jeszcze zakwaszana. Pewnie dlatego nie rozpoznalam, bo nigdy nie natknelam sie na mieso krabow

Wyglada tak http://silkorchidrestaurant.co.uk/wp-conte...abmeat_soup.jpg
tylko kukurydza dlubana recznie jest bardziej rozpapciana
Ostatnią edycję dokonał moderator: