- Sty 3, 2008
- 481
- 0
- 0
Dla miłośników marchewki i nie tylko
Składniki:
ok. 6 średnich marchewek , 3 ząbki czosnku, masło, warzywa do bulionu+skrzydełka, sól, pieprz, odrobinka cukru, płatki migdałowe, cynamon.
Podstawą kremu jest lekki bulion ze skrzydełek z warzywami, doprawiony jak na rosołek.
W jednym garczku mam przygotowany smaczny bulion.
Marchew obieram, kroję w słupki i delikatnie obsmażam (duszę) na maśle z 3 ząbkami czosnku do miękkości pod przykryciem - uważac aby nie przypalic. Gdy marchewka jest miękka, wyjmuję i miksuję na papkę.
Osobno masło rozpuścic na patelni i podsmażyc na nim płatki migdałowe, aby lekko się zarumienliły.
Do przygotowanego wczesniej bulionu dodaję zmiksowaną marchewkę, dodaję sól, pieprz i cukier do smaczku jeśli trzeba. Mieszam i mocno podgrzewam.
Do talerza wlewamy krem, posypujemy odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi
.
Jeśli ktoś ma ochotę, można dodac grzanki lub coś według własnego upodobania.
Ważne żeby zupa miała konsystencję kremu!!
Pozdrawiam!!!

Składniki:
ok. 6 średnich marchewek , 3 ząbki czosnku, masło, warzywa do bulionu+skrzydełka, sól, pieprz, odrobinka cukru, płatki migdałowe, cynamon.
Podstawą kremu jest lekki bulion ze skrzydełek z warzywami, doprawiony jak na rosołek.
W jednym garczku mam przygotowany smaczny bulion.
Marchew obieram, kroję w słupki i delikatnie obsmażam (duszę) na maśle z 3 ząbkami czosnku do miękkości pod przykryciem - uważac aby nie przypalic. Gdy marchewka jest miękka, wyjmuję i miksuję na papkę.
Osobno masło rozpuścic na patelni i podsmażyc na nim płatki migdałowe, aby lekko się zarumienliły.
Do przygotowanego wczesniej bulionu dodaję zmiksowaną marchewkę, dodaję sól, pieprz i cukier do smaczku jeśli trzeba. Mieszam i mocno podgrzewam.
Do talerza wlewamy krem, posypujemy odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi

Jeśli ktoś ma ochotę, można dodac grzanki lub coś według własnego upodobania.
Ważne żeby zupa miała konsystencję kremu!!
Pozdrawiam!!!