Zuppa Toscana

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie ma pojecia
icon_lol.gif

Ile czasu chcesz trzymac? Moze w formie pesto?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Cinko, odetnij liście od twardych łodyg, pokrój na paski, wypłucz, zawiń w ręcznik papierowy i włóż do torebki foliowej - wytrzyma w lodówce co najmniej tydzień.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Czyli nie mrozić go wcale i będzie smaczny?
Część muszę zamrozić, bo ta ilość jaką mam to zdecydowanie za dużo na raz do zupy.
To zrobię tak - całość umyję, poobcinam twarde łodygi i rdzenie i pokroję w paski. Część zamrożę, a część do zupy przechowam w ręczniku i torebce foliowej w lodówce.
Chyba tak będzie dobrze.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Cinka @ 11 Dec 2014, 17:49 ) index.php?act=findpost&pid=1552843Nie mam absolutnie nic przeciwko wpisywaniu różnych wersji, co więcej - zapraszam i zachęcam wszystkich chętnych zainspirowanych tym wątkiem do dzielenia się swoimi wariacjami na temat tej pysznej zupy
icon_biggrin.gif
bo myślę że jest tego warta
fiesgrins.gif
OK. W takim razie wpisuje.

zuppa toscana wg tatter

1-2 lyzki oleju
125g pancetty, w kostke
600g surowej kielbasy, u mnie jest to Italian style kielbasa wieprzowa, bez oslonek
2 male cebule, posiekane
4 zabki czosnku, zmiazdzone
1 lyzka uprazonych nasion kopru wloskiego
2 zielone papryki, pokrojone w kostke
1 pepperoncino lub inne swieze/suche chilli, posiekane
1.5 l rosolu/wywaru/wody
500g gnocchi
300g cavolo nero, posiekane
maka
sol
pieprz

Olej rozgrzewam, wrzucam pancette, wysmazam dobrze, dodaje cebulke, gdy sie zeszkli dodaje czosnek, nasiona kopru, chilli. Nastepnie dodaje zielona papryke i gdy zmieknie, dodaje kielbase, mieszam, rozdrabiniajac mieso drewniana lyzka. Gdy kielbasa zbrazowieje, posypuje wszystko maka, przesmazam i zalewam rosolem. Doprowadzam do wrzenia i dodaje gnocchi. Gdy napuchna wrzucam posiekany jarmuz i gotuje kilka minut. Doprawiam do smaku.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Nieuważnie przeczytałam przepis i nie doczytałam, że składniki z patelni są miksowane i dodałam do nich smażoną paprykę
dump.gif

po zmiksowaniu i podlaniu rosołem boski smak
lecker.gif

dlatego już nie dodawałam śmietany, bo zupa była pyszna.
V. mamrolił pod nosem, że nie cierpi klopsików ale zjadł, a zrobiłam ich potworną ilość
rofl.gif

Bardzo sycąca jest ta zupka.

Zdjecie w koszmarnych warunkach i nie oddaje jej cudownego smaku
icon_biggrin.gif

Załączniki

• DSCN9863.jpg
    DSCN9863.jpg
    122.5 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ale kto próbował ten wie o czym mowa
fiesgrins.gif

Ja w weekend jak zapowiedziałam tak zrobiłam zupę w wersji oryginalnej, czyli z jarmużem i czerwoną papryką. No i muszę przyznać że jarmuż mnie nie zachwycił, bardziej smakowało mi z brokułami (może dlatego że uwielbiam, a jarmuż jadłam po raz pierwszy w życiu...) było smacznie, ale bez zachwytu jak za pierwszym razem
icon_razz.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (Cinka @ 15 Dec 2014, 23:20 ) index.php?act=findpost&pid=1553511Ale kto próbował ten wie o czym mowa
fiesgrins.gif
Whaaatt?
Nie wiem o so chodzi
icon_wink.gif

Robilam, zjedli i smakowalo. Baby szpinak jest w zupie cudowny. Wrzucam na samym koncu i siedzi sobie tylko tyle zeby zmiekl. Najmniej chyba smakowala mi!
icon_lol.gif
Bede musiala pokombinowac ze skladnikami.
Robilam ze szpinakiem, papryka pomaranczowa, bo tylko taka mi zostala
fiesgrins.gif
piersia kury w stylu fajita, gnocci, utarta marchewka i czegos jej brakowalo, albo mi znow zmysl smaku wysiada.

Jarmuzu niestety nie lubie konsystencji, ale moze nowy blender da mu rade.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cinka @ 15 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1553511Ale kto próbował ten wie o czym mowa
fiesgrins.gif

Ja w weekend jak zapowiedziałam tak zrobiłam zupę w wersji oryginalnej, czyli z jarmużem i czerwoną papryką. No i muszę przyznać że jarmuż mnie nie zachwycił, bardziej smakowało mi z brokułami (może dlatego że uwielbiam, a jarmuż jadłam po raz pierwszy w życiu...) było smacznie, ale bez zachwytu jak za pierwszym razem
icon_razz.gif
Raz dorwałam jarmuż w Biedronce i zrobiłam z paru liści koktajl o koszmarnym smaku, reszta jarmużu tak długo leżała, że się w lodówce popsuła.
Także dodałam brokuł, jedną wielką głowę kupiłam
lecker.gif

Same przesmażone i zmiksowane warzywa są rewelacyjne, bez jakichkolwiek dodatków
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Poser, u mnie w Biedrze był, ale już niestety nie ma.
icon_sad.gif
Ostatnio kupowałam w Kauflandzie.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja na ryneczku znalazłam. Pytaj, bo nie wiadomo w jakiej formie go mają, czy liście czy całe krzaki - ja myślałam że facet sprzedaje jakieś stroiki świateczne a to się okazały krzaki jarmużu
icon_lol.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy