Żurawiny z jabłkami i gruszkami
50 dag żurawin
25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki wody
50 dag cukru
1 łyżeczka suszonej zmielonej skórki pomarańczowej
1-2 goździki
Żurawiny przebrać, opłukać, odsączyć. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać żurawiny, jabłka i gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut, ale trzeba uważać, żeby nie za długo). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczową i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć pod kocyk do powolnego ostygnięcia.
Wychodzi ok. 1400 ml
50 dag żurawin
25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki wody
50 dag cukru
1 łyżeczka suszonej zmielonej skórki pomarańczowej
1-2 goździki
Żurawiny przebrać, opłukać, odsączyć. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać żurawiny, jabłka i gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut, ale trzeba uważać, żeby nie za długo). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczową i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć pod kocyk do powolnego ostygnięcia.
Wychodzi ok. 1400 ml