Żurek po tajsku

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Na przepis trafiłam przypadkiem w "Ugotuj to", a ponieważ miałam prawie wszystkie potrzebne składniki, zabrałam się do zrobienia tej zupy. Wyszła doskonała, bo niby żurek, ale odmienny i bardzo smaczny. Zrobiłam z połowy porcji, ale podaję składniki zgodnie z przepisem na całą porcję.

_urek_po_tajsku_2.jpg


Składniki
2 szklanki zakwasu na żurek
2 - 3 litry bulionu warzywnego (zależnie od intensywności zakwasu)
2 łodygi trawy cytrynowej
jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( ja brałam jajka kurze)
posiekana kolendra i płatki chilli
szczypta imbiru
1 szklanka śmietany lub kremu kokosowego ( ja brałam śmietanę)

Najpierw przygotowałam trawę cytrynową. Obrałam ją z wierzchnich liści, odkroiłam zieloną część, a białą zmiażdżyłam i drobno posiekałam. Bulion zagotowałam dodając zakwas, spróbowałam i dodałam jeszcze trochę bulionu oraz przygotowaną trawę cytrynową. Zagotowałam i zabieliłam zupę śmietaną kokosową oraz przyprawiłam imbirem. Podałam żurek z połówkami jajek ugotowanych na twardo, posypany siekaną kolendrą i płatkami chilli.
 

Załączniki

  • _urek_po_tajsku_2.jpg
    _urek_po_tajsku_2.jpg
    63 KB · Wyświetleń: 4

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Oczywiście, że zaryzykuj. Ja miałam mrożoną, która dłuższy czas "zalegała" w zamrażalniku. Też nie była świeża, bo po taką nie chciałoby mi się biegać do sklepu orientalnego w innej dzielnicy. Powodzenia i smacznego
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy