Na przepis trafiłam przypadkiem w "Ugotuj to", a ponieważ miałam prawie wszystkie potrzebne składniki, zabrałam się do zrobienia tej zupy. Wyszła doskonała, bo niby żurek, ale odmienny i bardzo smaczny. Zrobiłam z połowy porcji, ale podaję składniki zgodnie z przepisem na całą porcję.
Składniki
2 szklanki zakwasu na żurek
2 - 3 litry bulionu warzywnego (zależnie od intensywności zakwasu)
2 łodygi trawy cytrynowej
jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( ja brałam jajka kurze)
posiekana kolendra i płatki chilli
szczypta imbiru
1 szklanka śmietany lub kremu kokosowego ( ja brałam śmietanę)
Najpierw przygotowałam trawę cytrynową. Obrałam ją z wierzchnich liści, odkroiłam zieloną część, a białą zmiażdżyłam i drobno posiekałam. Bulion zagotowałam dodając zakwas, spróbowałam i dodałam jeszcze trochę bulionu oraz przygotowaną trawę cytrynową. Zagotowałam i zabieliłam zupę śmietaną kokosową oraz przyprawiłam imbirem. Podałam żurek z połówkami jajek ugotowanych na twardo, posypany siekaną kolendrą i płatkami chilli.

Składniki
2 szklanki zakwasu na żurek
2 - 3 litry bulionu warzywnego (zależnie od intensywności zakwasu)
2 łodygi trawy cytrynowej
jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( ja brałam jajka kurze)
posiekana kolendra i płatki chilli
szczypta imbiru
1 szklanka śmietany lub kremu kokosowego ( ja brałam śmietanę)
Najpierw przygotowałam trawę cytrynową. Obrałam ją z wierzchnich liści, odkroiłam zieloną część, a białą zmiażdżyłam i drobno posiekałam. Bulion zagotowałam dodając zakwas, spróbowałam i dodałam jeszcze trochę bulionu oraz przygotowaną trawę cytrynową. Zagotowałam i zabieliłam zupę śmietaną kokosową oraz przyprawiłam imbirem. Podałam żurek z połówkami jajek ugotowanych na twardo, posypany siekaną kolendrą i płatkami chilli.