- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Oto swiezo przetestowany przeze mnie przepis na chleb dla milosnikow maku
(Cathy Ytak 'Pain maison')
Tak wyglada :
Wieczorem nalezy przygotowac 'poolish':
150 g maki T 55 wymieszac z 150 ml letniej wody dodajac 1/4 - 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
przykryc, odstawic na noc w cieple miejsce
Rano przelozyc babelkujacy zaczatek do maszyny i dodac :
120 ml wody
150 g maki T 55 lub T 60
150 g maki T 80 (ja dalam orkiszowa)
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
1,5 lyzeczki soli
20 g suchego maku
Nastawic program na samo wyrabianie ciasta. Jak zwykle, sprawdzic konsystencje, ewentualnie dodac wody lub maki.
Po zakonczeniu programu, ciasto wyciagnac, przelozyc na wysypany maka blat, odpowietrzyc, uformowac z niego prostokat, nastepnie posypac ciasto makiem i zwinac dosc scisle jak rolade ; odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min. Nastepnie przelozyc delikatnie na blache, posmarowac woda i posypac ziarnami maku, lub tylko oproszyc maka.
Piec ok. 35 min w nagrzanym na 220° piekarniku (przed pieczeniem popryskac woda lub wstawic naczynie z goraca woda na czas pieczenia)
smakuje wysmienicie! goraco go Wam polecam
zainteresowanych przepisem odsylam tez tutaj

(Cathy Ytak 'Pain maison')
Tak wyglada :

Wieczorem nalezy przygotowac 'poolish':
150 g maki T 55 wymieszac z 150 ml letniej wody dodajac 1/4 - 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
przykryc, odstawic na noc w cieple miejsce
Rano przelozyc babelkujacy zaczatek do maszyny i dodac :
120 ml wody
150 g maki T 55 lub T 60
150 g maki T 80 (ja dalam orkiszowa)
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
1,5 lyzeczki soli
20 g suchego maku
Nastawic program na samo wyrabianie ciasta. Jak zwykle, sprawdzic konsystencje, ewentualnie dodac wody lub maki.
Po zakonczeniu programu, ciasto wyciagnac, przelozyc na wysypany maka blat, odpowietrzyc, uformowac z niego prostokat, nastepnie posypac ciasto makiem i zwinac dosc scisle jak rolade ; odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min. Nastepnie przelozyc delikatnie na blache, posmarowac woda i posypac ziarnami maku, lub tylko oproszyc maka.
Piec ok. 35 min w nagrzanym na 220° piekarniku (przed pieczeniem popryskac woda lub wstawic naczynie z goraca woda na czas pieczenia)
smakuje wysmienicie! goraco go Wam polecam

zainteresowanych przepisem odsylam tez tutaj

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: