- Lip 22, 2007
- 767
- 0
- 0
Bułki zwykłe lub pizza
400 g mąki pszennej(650 Lidl)
224 g wody
8 g soli
14 g drożdży
25 g oleju(tylko do pizzy)
trochę mąki na podsypkę
Wszystkie składniki od razu umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W przypadku pizzy pomijamy ten etap i od razu rozwałkowujemy ciasto na blachę i nakłuwamy. Jak trochę podrośnie, podpiekamy w piekarniku a potem nakładamy farsz i znowu do piekarnika.
Jeśli robimy bułki -gdy ciasto podwoi swoją objętość- znowu wyrabiamy ale krótko , formujemy bułki i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podany skład jest wielokrotnie sprawdzony i jeśli posługujemy się wagą nie trzeba nic dosypywać ani dolewać. Wolę posługiwać się wagą niż miarkami ,szklankami czy łyżkami bo nie muszę brudzić dodatkowych naczyń. Wszystko dzieje się w jednej misce. Według tego przepisu piekłam pierwszego próbnego a la serbskiego kołacza.
400 g mąki pszennej(650 Lidl)
224 g wody
8 g soli
14 g drożdży
25 g oleju(tylko do pizzy)
trochę mąki na podsypkę
Wszystkie składniki od razu umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W przypadku pizzy pomijamy ten etap i od razu rozwałkowujemy ciasto na blachę i nakłuwamy. Jak trochę podrośnie, podpiekamy w piekarniku a potem nakładamy farsz i znowu do piekarnika.
Jeśli robimy bułki -gdy ciasto podwoi swoją objętość- znowu wyrabiamy ale krótko , formujemy bułki i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podany skład jest wielokrotnie sprawdzony i jeśli posługujemy się wagą nie trzeba nic dosypywać ani dolewać. Wolę posługiwać się wagą niż miarkami ,szklankami czy łyżkami bo nie muszę brudzić dodatkowych naczyń. Wszystko dzieje się w jednej misce. Według tego przepisu piekłam pierwszego próbnego a la serbskiego kołacza.