Zwykłe bułki i pizza

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Bułki zwykłe lub pizza

400 g mąki pszennej(650 Lidl)
224 g wody
8 g soli
14 g drożdży
25 g oleju(tylko do pizzy)
trochę mąki na podsypkę

Wszystkie składniki od razu umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W przypadku pizzy pomijamy ten etap i od razu rozwałkowujemy ciasto na blachę i nakłuwamy. Jak trochę podrośnie, podpiekamy w piekarniku a potem nakładamy farsz i znowu do piekarnika.
Jeśli robimy bułki -gdy ciasto podwoi swoją objętość- znowu wyrabiamy ale krótko , formujemy bułki i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podany skład jest wielokrotnie sprawdzony i jeśli posługujemy się wagą nie trzeba nic dosypywać ani dolewać. Wolę posługiwać się wagą niż miarkami ,szklankami czy łyżkami bo nie muszę brudzić dodatkowych naczyń. Wszystko dzieje się w jednej misce. Według tego przepisu piekłam pierwszego próbnego a la serbskiego kołacza.
 

Załączniki

  • bu_ki.jpg
    bu_ki.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy