Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Zwykłe bułki i pizza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="terjon" data-source="post: 831648" data-attributes="member: 4730"><p>Bułki zwykłe lub pizza</p><p></p><p>400 g mąki pszennej(650 Lidl)</p><p>224 g wody</p><p>8 g soli</p><p>14 g drożdży</p><p>25 g oleju(tylko do pizzy)</p><p>trochę mąki na podsypkę</p><p></p><p>Wszystkie składniki od razu umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.</p><p> W przypadku pizzy pomijamy ten etap i od razu rozwałkowujemy ciasto na blachę i nakłuwamy. Jak trochę podrośnie, podpiekamy w piekarniku a potem nakładamy farsz i znowu do piekarnika.</p><p>Jeśli robimy bułki -gdy ciasto podwoi swoją objętość- znowu wyrabiamy ale krótko , formujemy bułki i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podany skład jest wielokrotnie sprawdzony i jeśli posługujemy się wagą nie trzeba nic dosypywać ani dolewać. Wolę posługiwać się wagą niż miarkami ,szklankami czy łyżkami bo nie muszę brudzić dodatkowych naczyń. Wszystko dzieje się w jednej misce. Według tego przepisu piekłam pierwszego próbnego a la serbskiego kołacza.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="terjon, post: 831648, member: 4730"] Bułki zwykłe lub pizza 400 g mąki pszennej(650 Lidl) 224 g wody 8 g soli 14 g drożdży 25 g oleju(tylko do pizzy) trochę mąki na podsypkę Wszystkie składniki od razu umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. W przypadku pizzy pomijamy ten etap i od razu rozwałkowujemy ciasto na blachę i nakłuwamy. Jak trochę podrośnie, podpiekamy w piekarniku a potem nakładamy farsz i znowu do piekarnika. Jeśli robimy bułki -gdy ciasto podwoi swoją objętość- znowu wyrabiamy ale krótko , formujemy bułki i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podany skład jest wielokrotnie sprawdzony i jeśli posługujemy się wagą nie trzeba nic dosypywać ani dolewać. Wolę posługiwać się wagą niż miarkami ,szklankami czy łyżkami bo nie muszę brudzić dodatkowych naczyń. Wszystko dzieje się w jednej misce. Według tego przepisu piekłam pierwszego próbnego a la serbskiego kołacza. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Zwykłe bułki i pizza
Top
Bottom