- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
na podstawie przepisu M. Spieler "Kosher and Traditional Jewish Cooking".
1.5kg kurczaka, pokrojonego na kawalki
2 cebule, cale, umyte
4 litry wody
3 marchewki, osrobane i pokrojone na duze kawalki
3 laski selera naciowego, pokrojone na duze kawalki
1 mala pietruszka lub pasternak
3 lyzki zielonej pietruszki, posiekanej
3 lyzki koperku, posiekanego
2 szczypty kurkumy
2-3 bulion drobiowy w kostkach lub inny (opcjonalnie)
sol pieprz
3 zabki czosnku, drobno posiekane
Do duzego garnka wkladam najpierw kawalki kurczaka ( z reguly kroje kurczaja na 4 czesci). W cebulach (czesc lodygowa), nacinam duzy krzyz, ukladam na kurczaku. Na to reszte warzyw, pietruszke, polowe koperku, kurkume, sol i pieprz. Wlewam wode. Garnek przykrywam pokrywka i zagotowuje. Natychmiast zmniejszam ogien do minimum, zdejmuje szum ( ale tylko ten pierwszy, ktory tworzy sie na powierzchni). Dodaje bulion. Gotuje ok 3 godzin, bez przykrycia. Caly czas ma delikatnie bulgotac.
Zdejmuje z powierzchni nadmiar tluszczu. Podaje z warzywami - tak najprosciej (mozna dodac mieso) i posiekanym czosnkiem. Lub z knedlami matzo - podaje przepis jesli ktos mialby ochote je poczynic.
Knedle matzo
175g srednio mielonego matzo
2 jajka, lekko roztrzepane
3 lyzki tluszczu
1- zabki czosnku
2 lyzki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2 cebuli, stratej na drobnych oczkach
sol pieprz
6 lyzek wody
W misce polaczyc: matzo z jajkami, tluszczem (moze byc olej), posiekanym czosnkiem, piertuszka, cebula, sola i pieprzem oraz woda. Mieszac az utworzy sie miekka ale gesta pasta. Przykryc i zostawic w lodowce na 30 min (w chlodzie masa tezeje).
Formowac male kulki (mokrymi dloniami) i wrzucac je do gotujacej sie wody. Zmniejszyc ogien i lekko gotowac ok 15 min pod przykryciem. Wyjac i zostawic na 20 min.
Podawac z goraca zupa, 3-4 na porcje.
1.5kg kurczaka, pokrojonego na kawalki
2 cebule, cale, umyte
4 litry wody
3 marchewki, osrobane i pokrojone na duze kawalki
3 laski selera naciowego, pokrojone na duze kawalki
1 mala pietruszka lub pasternak
3 lyzki zielonej pietruszki, posiekanej
3 lyzki koperku, posiekanego
2 szczypty kurkumy
2-3 bulion drobiowy w kostkach lub inny (opcjonalnie)
sol pieprz
3 zabki czosnku, drobno posiekane
Do duzego garnka wkladam najpierw kawalki kurczaka ( z reguly kroje kurczaja na 4 czesci). W cebulach (czesc lodygowa), nacinam duzy krzyz, ukladam na kurczaku. Na to reszte warzyw, pietruszke, polowe koperku, kurkume, sol i pieprz. Wlewam wode. Garnek przykrywam pokrywka i zagotowuje. Natychmiast zmniejszam ogien do minimum, zdejmuje szum ( ale tylko ten pierwszy, ktory tworzy sie na powierzchni). Dodaje bulion. Gotuje ok 3 godzin, bez przykrycia. Caly czas ma delikatnie bulgotac.
Zdejmuje z powierzchni nadmiar tluszczu. Podaje z warzywami - tak najprosciej (mozna dodac mieso) i posiekanym czosnkiem. Lub z knedlami matzo - podaje przepis jesli ktos mialby ochote je poczynic.
Knedle matzo
175g srednio mielonego matzo
2 jajka, lekko roztrzepane
3 lyzki tluszczu
1- zabki czosnku
2 lyzki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2 cebuli, stratej na drobnych oczkach
sol pieprz
6 lyzek wody
W misce polaczyc: matzo z jajkami, tluszczem (moze byc olej), posiekanym czosnkiem, piertuszka, cebula, sola i pieprzem oraz woda. Mieszac az utworzy sie miekka ale gesta pasta. Przykryc i zostawic w lodowce na 30 min (w chlodzie masa tezeje).
Formowac male kulki (mokrymi dloniami) i wrzucac je do gotujacej sie wody. Zmniejszyc ogien i lekko gotowac ok 15 min pod przykryciem. Wyjac i zostawic na 20 min.
Podawac z goraca zupa, 3-4 na porcje.
Ostatnią edycję dokonał moderator: