Lody cioci Zosi z 'Kuchni pełnej cudów' :)

blueberry

Member
Lip 17, 2006
6
0
0
O rany, ale mi się milo na serduszku zrobiło, kiedy zobaczyłam tytuł książki
Kiedy byłam małą dziewczynką miałam tą książeczkę i razem z mamą robiłyśmy pysznośc. Pamiętam Chatkę Puchatka i takie myszki z sera
Dziunia, może zamieścisz jeszcze jakieś przepisy, bo moja ksiażka dawno zaginęłą
icon_sad.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam lody bardzo podobne do tych, co podaje Dziunia, wiec nie zaczynam nowego watku.

W wersji waniliowo-smietankowej. Zaniast kremowki zwykla smietana i tluste mleko. Zamiast kakao duzo cukru wanilinowego.

DSC02813a.jpg
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
dziuniu a jak je zrobic w maszynie?
przepraszam za glupie pytanie ale jeszcze nigdy nie robilam lodów.....
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Iva, prawdę mówiąc to bym ich nie robiła w maszynie, bo ucierane w niej raczej stracą puszystość jaką mają od ubitej śmietany i białek. To takie lody bezmaszynowe
icon_wink.gif
 

mayus007

Member
Lip 18, 2007
419
0
0
wspomnienia we wmnie obudziłaś, to była pierwsza rzez, którą sama zrobiłam w kuchni, własnie lody z tego przepisu, jakieś 5 lat temu. pamiętam, ze smakowały bosko ale do ostatecznego zamrożenia dotrwało ledwo co, bo z koleżanką zaglądałyśmy co 15 minut i probowałyśmy czy gotowe(no co, w wieku 12lat poczekanie 5 min wymaga wielkiej cierpliwości, co dopiero paru godzin?;) ).
dobrze że przypomniałaś, zrobię obowiązkowo.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Kręca się
icon_smile.gif
Oczywiście, jak to ja, przepis troche zmodyfikowałam pod względem wykonania - przede wszystkim ubiłam zółtka z białkami razem na parze no i krece w maszynie. Kakao pominełam.

Edit: Pyszne!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
wrzuciłam do zamrażaki
zrobiłam z 4 jajek i 200ml smietanki
do części dodałam kawę, do częsci esencję waniliową własnej produkcji

wyszło mi 5 pojeminiczków po mascarpone, czyli łacznie 1250ml

jutro degustacja, nie mogę sie doczekac, bo daaaawno nie jadłam lodów (nie moge jesc cukru, wiec kupne odpadaja, a tu dodałam fruktozę)

icon_smile.gif
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
własnie konsumuje i nie jestescie w stanie sobie wyobrazic, jak sie ciesze, ze jem lody
takie, jakie moge
icon_smile.gif


jest wyczuwalny smak jajka, także spokojnie można nazwać je lody ajerkoniakowa, bo tak smakują
lecker.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif


Ja chce takiego lodaaaa
cry_1.gif

Ajerkoniakowy smak na dodatek
cry_1.gif
Bosz. Bezlitosne...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mam gdzies dokladna instrukcje jak robic lody bez maszynki. Odszukam i wstukam.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
LODY BEZ MASZYNKI
http://muvara.blogspot.com/2007/08/come-pr...lato-senza.html
1. w czasie przygotowywania lodow wlozyc / moim zdaniem warto to zrobic sporo wczesniej / do zamrazalnika puste pudelko z pokrywka / najlepiej metalowe nierdzewne /
2. przelozyc mase lodowa do pudelka zwracajac uwage, aby nie wypelnic jej do konca - lody zwieksza swoja objetosc w czasie mrozenia
3. zamknac i wstawic do zamrazalnika
4. po godzine / nawet 1,5 / wyjac pudelko / masa lodowa bedzie juz troche zamarznieta, szczegolnie przy sciankach /: wymieszac energicznie mase lodowa rozbijajac powstale juz krysztalki lodowe; najlepiej zmiksowac calosc na wolnych obrotach
5. wstawic pudelko do zamrazalnika na godzine / 1,5 godziny / i po tym czasie zmiksowac ponownie
6. zostawic lody w zamrazalniku na mn. wieej 2 godziny: po tym czasie powinny byc gotowe

Uwaga:
Czas zalezy od dzialania zamrazalnika i poczatkowej konsystencji masy lodowej.
W razie potrzeby miksowanie powtorzyc jeszcze raz i przedluzyc mrozenie.

Rada:
Od czasu do czasu dobrze jest skontrolowac proces mrozenia: lody powinny wchlonac jak najwiecej powietrza, aby byly gladkie i kremowe
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Linn @ 21 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=707064LODY BEZ MASZYNKI
http://muvara.blogspot.com/2007/08/come-pr...lato-senza.html
1. w czasie przygotowywania lodow wlozyc / moim zdaniem warto to zrobic sporo wczesniej / do zamrazalnika puste pudelko z pokrywka / najlepiej metalowe nierdzewne /
2. przelozyc mase lodowa do pudelka zwracajac uwage, aby nie wypelnic jej do konca - lody zwieksza swoja objetosc w czasie mrozenia
3. zamknac i wstawic do zamrazalnika
4. po godzine / nawet 1,5 / wyjac pudelko / masa lodowa bedzie juz troche zamarznieta, szczegolnie przy sciankach /: wymieszac energicznie mase lodowa rozbijajac powstale juz krysztalki lodowe; najlepiej zmiksowac calosc na wolnych obrotach
5. wstawic pudelko do zamrazalnika na godzine / 1,5 godziny / i po tym czasie zmiksowac ponownie
6. zostawic lody w zamrazalniku na mn. wieej 2 godziny: po tym czasie powinny byc gotowe

Uwaga:
Czas zalezy od dzialania zamrazalnika i poczatkowej konsystencji masy lodowej.
W razie potrzeby miksowanie powtorzyc jeszcze raz i przedluzyc mrozenie.

Rada:
Od czasu do czasu dobrze jest skontrolowac proces mrozenia: lody powinny wchlonac jak najwiecej powietrza, aby byly gladkie i kremowe
Hmmm sprobuje zrobic w ten sposob zobaczymy jak mi wyjdzie, nigdy jeszcze nierobilam lodow, dzieki Linn za wskazowki
icon_smile.gif