index.php?act=findpost&pid=707064LODY BEZ MASZYNKI
http://muvara.blogspot.com/2007/08/come-pr...lato-senza.html
1. w czasie przygotowywania lodow wlozyc / moim zdaniem warto to zrobic sporo wczesniej / do zamrazalnika puste pudelko z pokrywka / najlepiej metalowe nierdzewne /
2. przelozyc mase lodowa do pudelka zwracajac uwage, aby nie wypelnic jej do konca - lody zwieksza swoja objetosc w czasie mrozenia
3. zamknac i wstawic do zamrazalnika
4. po godzine / nawet 1,5 / wyjac pudelko / masa lodowa bedzie juz troche zamarznieta, szczegolnie przy sciankach /: wymieszac energicznie mase lodowa rozbijajac powstale juz krysztalki lodowe; najlepiej zmiksowac calosc na wolnych obrotach
5. wstawic pudelko do zamrazalnika na godzine / 1,5 godziny / i po tym czasie zmiksowac ponownie
6. zostawic lody w zamrazalniku na mn. wieej 2 godziny: po tym czasie powinny byc gotowe
Uwaga:
Czas zalezy od dzialania zamrazalnika i poczatkowej konsystencji masy lodowej.
W razie potrzeby miksowanie powtorzyc jeszcze raz i przedluzyc mrozenie.
Rada:
Od czasu do czasu dobrze jest skontrolowac proces mrozenia: lody powinny wchlonac jak najwiecej powietrza, aby byly gladkie i kremowe
Hmmm sprobuje zrobic w ten sposob zobaczymy jak mi wyjdzie, nigdy jeszcze nierobilam lodow, dzieki Linn za wskazowki