Najprostszy sposob na kurczaka

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Skladniki:

- kurczak
- kilo soli

Hit imprezowy i niedzielnoobiadowy w moich okolicach od lat. Najprostszy sposob na kurczaka ktory nie wiadomo dlaczego robi sie az tak miekki ze trzeba uwazac wyjmujac z naczynia bo sie rozlatuje.

Sol wsypac do zaroodpornego naczynia, na to polozyc kurczaka, wstawic do pieca nagrzanego do 200 stopni na +/- pol godziny (zalezy od wielkosci kurczaka), wyjac, odwrocic na druga strone i piec jeszcze pol godziny albo wiecej.

Nie przykrywac.

Zadne przyprawy nie sa potrzebne poza sola. I bez obawy, kurczak NIE bedzie za slony, bo sol twardnieje.

h035.gif
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Hej! Napewno wyprobuje twoj przepis!!

Mam tylko taki problem lingwistyczny ze nie wiem co to jest karkowka. Moze ktos powie mi po angielsku?

Slyszalam ze w ten sam sposob mozna upiec rybe.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a czy zamiast patelni moze byc naczynie zaroodporne? czy moze lepiej jakas brytfanka?

z przykryciem czy bez?

i takiego golego tego kuraka? bez zadnych przypraw poza ta sola??

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
prosty i malo skomplikowany przepis :mrgreen:

cos w sam raz dla mnie :mrgreen:

pzdr
yenn
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
ten kurczak jest super, robiłam tak już kurczaka jak i same udka, mój mąż uwielbia pieczonego kurczaka i ten mu bardzo smakował!
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Slika_623.jpg

Robilam.

Wiem ze kazdy wie jak wyglada kurczak ale zdjecie pod przepisem chyba nie zaszkodzi
icon_smile.gif
Wklejam.
 

Załączniki

  • Slika_623.jpg
    Slika_623.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 0

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam- jest bajecznie latwy i pyszny! mam jednak kilka pytan:
1. ja zamarynowalam kurczaka dzien wczesniej (nie lubie nie zamarynowanego miesa) stad byl wilgotny jak go kladlam na sol i sol jednak sie do niego przykleila... troche dalo sie strzepac ale nie wszystko
icon_wink.gif
czy Ty kladziesz dokladnie wysuszonego kurczaka?
2. jakiej soli uzywasz? ja z braku posiadania innej w takiej ilosci uzylam soli gruboziarnistej i ta jednak nie skamieniala...
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
trzkasienka @ 22 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=382071zrobilam- jest bajecznie latwy i pyszny! mam jednak kilka pytan:
1. ja zamarynowalam kurczaka dzien wczesniej (nie lubie nie zamarynowanego miesa) stad byl wilgotny jak go kladlam na sol i sol jednak sie do niego przykleila... troche dalo sie strzepac ale nie wszystko
icon_wink.gif
czy Ty kladziesz dokladnie wysuszonego kurczaka?
2. jakiej soli uzywasz? ja z braku posiadania innej w takiej ilosci uzylam soli gruboziarnistej i ta jednak nie skamieniala...
ad 1: Tak, nie marynuje. Domyslam sie ze do wilgotnego moglo sie przykleic.

ad 2: Uzywam najzwyklejszej soli, przewaznie morskiej, a czasami kamiennej.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,418
113
Właśnie zjedliśmy zrobioną wg tego przepisu kaczkę. Wyszła doskonała.
mniam.gif
mniam.gif
Według mnie lepsza niż kurczak, którego robiłam kilka dni temu. Cały tłuszcz z kaczki wciągnęła sól, tak, że kaczka wyszła niemal dietetyczna
icon_wink.gif
a przy tym mięciutka i soczysta. I ta chrupiąca skórka. No, poezja.
Dzięki Simona za ten przepis.