Biszkopt: 5jaj, 1 i 1/3 szkl. cukru, 4 łyżki wody, 2 niepełne szklanki mąki,2 łyzeczki proszku do pieczenia.
Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe i upiec.
Masa:: puszka ananasów, 2 galaretki ananasowe,2 budynie ananasowe(mogą być też śmietankowe) kostka margaryny.
Z puszki odlać sok, dolać do niego dwie szklanki wody i wymieszać. Odlać z tego pół szklanki i rozmieszać w tym budynie a pozostałą część zagotować i do gotującej się wody /z sokiem ananasowym/ wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wlać budynie chwile pogotować i dodać do tego margarynę. Gotować do rozpuszczenia margaryny cały czas mieszając. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać i gorące wylać na przekrojony biszkopt. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polukrować.Można też posmarować bitą śmietaną. Ciasto wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
Można zamiast ananasów użyć brzoskwiń w puszce i wtedy galaretki i budyń powinny być brzoskwiniowe.
Ciasto jest pyszne bo jest winne i nie jest za słodkie.
Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe i upiec.
Masa:: puszka ananasów, 2 galaretki ananasowe,2 budynie ananasowe(mogą być też śmietankowe) kostka margaryny.
Z puszki odlać sok, dolać do niego dwie szklanki wody i wymieszać. Odlać z tego pół szklanki i rozmieszać w tym budynie a pozostałą część zagotować i do gotującej się wody /z sokiem ananasowym/ wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wlać budynie chwile pogotować i dodać do tego margarynę. Gotować do rozpuszczenia margaryny cały czas mieszając. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać i gorące wylać na przekrojony biszkopt. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polukrować.Można też posmarować bitą śmietaną. Ciasto wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
Można zamiast ananasów użyć brzoskwiń w puszce i wtedy galaretki i budyń powinny być brzoskwiniowe.
Ciasto jest pyszne bo jest winne i nie jest za słodkie.