Aromatyczna zupa z papryki

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Aromatyczna zupa z papryki

Przepis pochodzi z: Dorota Próchniewicz "Warzywa doskonałe pomidor, papryka, cukinia" (Biblioteczka Poradnika Domowego 7/2011)

Składniki:
  • 4 czerwone papryki (ja dałam 4 duże i jedną mniejszą)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 30ml jogurtu naturalnego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • uprażone pestki słonecznika lub dyni
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, upec w 180 stopniach ok 30 min (aż skórka zczarnieje). Ostudzić, zdjąć skórę. Zmiksować z bulionem.
  • dodać przyprawy i powoli zagotować (uwaga pryska!)
  • Wlać jogurt, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Schłodzić
  • Podawać zupę z uprażonymi pestkami oraz z pieczywem lub grzankami.

Jadłam ją letnią - smakowała mi bardziej niż jak próbowałam ostygniętą resztkę. Zadziwiająco gęsta, aromatyczna i z pieczywem - sycąca. Nawet moje dzieci ją zjadły (jeśli to jest jakaś rekomendacja).

Wyglądała ona natomiast mniej więcej tak:




Smacznego.
icon_smile.gif