- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Aromatyczna zupa z papryki
Przepis pochodzi z: Dorota Próchniewicz "Warzywa doskonałe pomidor, papryka, cukinia" (Biblioteczka Poradnika Domowego 7/2011)
Składniki:
Wykonanie:
Jadłam ją letnią - smakowała mi bardziej niż jak próbowałam ostygniętą resztkę. Zadziwiająco gęsta, aromatyczna i z pieczywem - sycąca. Nawet moje dzieci ją zjadły (jeśli to jest jakaś rekomendacja).
Wyglądała ona natomiast mniej więcej tak:
Smacznego.
Przepis pochodzi z: Dorota Próchniewicz "Warzywa doskonałe pomidor, papryka, cukinia" (Biblioteczka Poradnika Domowego 7/2011)
Składniki:
- 4 czerwone papryki (ja dałam 4 duże i jedną mniejszą)
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 30ml jogurtu naturalnego
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżka soku z cytryny
- uprażone pestki słonecznika lub dyni
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, upec w 180 stopniach ok 30 min (aż skórka zczarnieje). Ostudzić, zdjąć skórę. Zmiksować z bulionem.
- dodać przyprawy i powoli zagotować (uwaga pryska!)
- Wlać jogurt, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Schłodzić
- Podawać zupę z uprażonymi pestkami oraz z pieczywem lub grzankami.
Jadłam ją letnią - smakowała mi bardziej niż jak próbowałam ostygniętą resztkę. Zadziwiająco gęsta, aromatyczna i z pieczywem - sycąca. Nawet moje dzieci ją zjadły (jeśli to jest jakaś rekomendacja).
Wyglądała ona natomiast mniej więcej tak:
Smacznego.