Baba drożdżowa

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Margot @ 3 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1125016tzn ? Jak się robi taki lukier?
Tak samo jak normalny: uciera się cukier puder z cytryną i wrzątkiem , tylko się go nie zasycha a przeciwnie, wkłada się babki na chwilę do piekarnika . Tam pod wpływem ciepła lukier trafia szlag, zostaje natomiast taka lśniąca powierzchnia. Jeśli chcesz żeby zróżowiała, pieczesz szybko ale w bardzo gorącym piekarniku. To wszystko
lecker.gif

Takie babki z zapieczonym lukrem są dłużej świeże , oczywiście jeśli zdążą
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Moja była taka delikatna w strukturze i w smaku, taka pyszna, że niemal całą zjadłam sama.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
Po kilku latach dziś znów ją upiekłam:

Niczym nie smarowałam spodu:
73.jpg

Tak się upiekła w blaszce natłuszczonej takim psikaczem:
75.jpg

Delikatnie polukrowana:
82.jpg

W przekroju:
79.jpg

Piekłam z pół kilograma mąki luksusowej z dodatkiem krupczatki (nie doczytałam, że to miała być tortowa
dump.gif
) w 160 stopniach 30 minut i dodatkowo 20 minut też w 160 stopniach ale tylko z dolnym grzaniem, bo patyk był oblepiony ciastem po pierwszym pieczeniu.
Jak zawsze bardzo smaczna.
 

Załączniki

  • 73.jpg
    73.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 66
  • 75.jpg
    75.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 70
  • 82.jpg
    82.jpg
    96.3 KB · Wyświetleń: 73
  • 79.jpg
    79.jpg
    86.9 KB · Wyświetleń: 76

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
200
164
43
Upiekłam tą babkę z połowy porcji i na pewno upiekę ją na święta. Jest przepyszna. To najlepsza babka drożdżowa jaką piekłam.
 
  • Love
Reakcje: Margot

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Oj, ale mnie korci. Od lat nie piekłam drożdżowego na Wielkanoc - nie było zbytu... A tutaj przepis z takimi zachęcającymi komentarzami, żę chyba ściągnę z pawlacza kamionkową formę do baby. Kiedyś stwierdziłam, że z tej formy jest najlepsza baba.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Wyjęłam babkę z pieca, postała 10 min w foremce i lekko siadła. Kroić i smakować będziemy jutro.
 
  • Love
Reakcje: janie

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Pokażę Wam ten próbny wypiek zrobiony z 250g mąki w foremce keksówce 11x25. Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam cukrem wzorem Joanny. Piekłam 30 min w temp.160. Próba patyczka pozytywna. Wyjęłam, trochę baba siadła - widać jako fałdę; po 10 minutach odwróciłam blaszkę i część cukru uparła się zostać na blaszce,co widać na zdjęciu. Dzisiaj już ukroiłam i czeka na recenzję J. Nie mam pojęcia, dlaczego odkleiła się skórka. Może ktoś mnie oświeci?

20240317_173838.jpg20240317_192752.jpg20240317_205640.jpg20240317_205708.jpg20240318_091449.jpg20240318_091501.jpg
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
W tym opadnięciu i odstającej skórce widziałabym skutek za niskiej temperatury i czasu wypieku Nawet po dodatniej próbie patyczka i zrumienieniu przykrywam wierzch ciasta i dopiekam je jeszcze przez kilka minut. Moim zdaniem ciasto miało jeszcze za dużo w sobie wilgoci i dlatego w czasie stygnięcia lekko opadło, a skórka się oddzieliła.
Może są jeszcze inne powody i ktoś bardziej doświadczony zechce je tutaj wymienić, ale te znam ze swojego doświadczenia. :)
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
W tym opadnięciu i odstającej skórce widziałabym skutek za niskiej temperatury i czasu wypieku Nawet po dodatniej próbie patyczka i zrumienieniu przykrywam wierzch ciasta i dopiekam je jeszcze przez kilka minut. Moim zdaniem ciasto miało jeszcze za dużo w sobie wilgoci i dlatego w czasie stygnięcia lekko opadło, a skórka się oddzieliła.
Może są jeszcze inne powody i ktoś bardziej doświadczony zechce je tutaj wymienić, ale te znam ze swojego doświadczenia. :)
W przepisie jest 160 stopni i 30-35 min przy kilogramie mąki... No ale po to się robi próbny wypiek, żeby regulować co trzeba.

Edit: recenzja syna - a to ma być na święta? coś mało słodka i klei się do zębów.
recenzja męża: Czy to chałka? Wolałem jak inną piekłaś.
Kurtyna.
 
Ostatnia edycja:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Niezbyt Ci się udała, to nie smakuje jak powinna. Spójrz na przekrój babki hazo, ma na nim zupełnie inną strukturę miąższu i nie sądzę, by się kleiła do zębów. Moją piekłam dawno, więc nie pamiętam smaku, ale musiała być dobra, skoro ją tu skomplementowałam. Wydaje mi się, że Twoja jest trochę niedopieczona. Może winna jest za niska temperatura, może srebrna blaszka? Mój piekarnik takich nie lubi, może Twój też? Ciekawi mnie, ile dałaś żółtek, bo jest jakaś blada i faktycznie wygląda jak chałka, a nie babka. Dałabym jej jeszcze szansę w innej foremce. :)