Gucio
Well-known member
- Kwi 2, 2007
- 2,126
- 1,633
- 113
yrsa @ 2 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147417Upiekłam go po dłuższej przerwie. Fantastyczny jestyrsamnie też naszło i właśnie rośnie
yrsa @ 2 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147417Upiekłam go po dłuższej przerwie. Fantastyczny jestyrsamnie też naszło i właśnie rośnie
Gucio @ 2 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147419yrsamnie też naszło i właśnie rośnieI niestety klapa, pięknie wyrósł, coś mnie podkusiło do spryskania wodą w trakcie pieczenia i się zapadł
Pozostał zapach i skórka do schrupania - w środku zakalec
Gucio @ 3 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147595I niestety klapa, pięknie wyrósł, coś mnie podkusiło do spryskania wodą w trakcie pieczenia i się zapadł
Pozostał zapach i skórka do schrupania - w środku zakalecja też czasami spryskuję wodą.Widać,że nie zawsze jest to na korzyść.
Skórka też dobra
Gucio @ 3 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147595I niestety klapa, pięknie wyrósł, coś mnie podkusiło do spryskania wodą w trakcie pieczenia i się zapadł
Pozostał zapach i skórka do schrupania - w środku zakalecOjej, to przykrość wielka
Gucio @ 27 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1219891Już czas na jesienne zapachyGucio,oj czas.A tym chlebkiem to zawsze poruszysz moje czułe smakowe struny
KasiazOpola @ 27 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1295117Upiekłam ten chleb wczoraj
Miał wyrastać do rana ale po 4 godzinach już przerósł i musiałam go piec o 4 rano, więc na górze lekko opadł, ale w smaku jest rewelacyjny, to mój chleb nr jeden.
Piekłam już ukraiński, prosty razowiec tatter, ale ten w smaku najbardziej nam odpowiada. Zamiast kolendry dałam słonecznik, ale kupię kolendrę, nie miałam melasy więc dałam całe 50g słodu.
Mam jeszcze pytanie - mam nadzieję że tu ktoś zagląda
Jak przedłużyć czas wyrastania, czy mogę wstawić go do lodówki i wtedy wyrastanie będzie trwało np 7godz, bo to byłby super chleb do pieczenia na co dzień u mnie wstawiam do wyrastania o pólnocy o 7 rano do piekarnika i chlebek gotowy.
Zdjęcie wstawię późniejKasiazOpola, każdy chleb na zakwasie lubi poleżeć w lodówce - zwalnia rośnięcie i nabiera smaku a jak dłużej poczeka to będzie kwaśniejszy. Czas przetrzymywania w lodówce trzeba przetestować, te podane w przepisach są orientacyjne i nieuwzględniają mocy zakwasów, jakości mąki i innych dodatków. Moim zdaniem Borodinsky spokojnie może przeczekać do rana w lodówce.
mirabbelka @ 14 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1356071Guciu, bez kolendry to już podobno nie Borodinsky, ale bardzo ładnyMirabbelko, masz rację w smaku nie jest Borodinsky, jest inny ale smaczny
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia