Bułeczki rosną, kiedy śpisz :-)

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
A oto foto : i ja nastepnym razem dam wiecej soli bo mi troche malo slone byly

IMGP2666.JPG
IMGP2668.JPG
 

Załączniki

  • IMGP2666.JPG
    IMGP2666.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • IMGP2668.JPG
    IMGP2668.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

basik6

Member
Gru 29, 2008
87
0
6
Witam! Upiekłam pierwsze w życiu własne bułeczki- suuuuuper. Co prawda tylko z połowy porcji bo bałam sie bardzo co z tego wyjdzie, ale pycha - z miodzikiem mniam.... Dzięki za przepis.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo się ciesze, że wychodzą Wam takie piękne bułeczki
icon_razz.gif
 

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Avees @ 23 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=707720Och i ach! Z czystym sumieniem mogę rzec że są to moje ulubione bułeczki jak na razie!
lecker.gif

Ale tak właściwie to z jednego prostego względu - są pyszne i szybkie :]
Robiłam je już 4 razy i wychodzą cudne. Ostatnio po powrocie z imprezy o 2 w nocy szybciutko zagniotłam ciasto, podzieliłam, odstawiłam i zrobiłam Narzeczonemu na śniadanie świeżutkie bułki, podając śniadanie do łóżka
icon_smile.gif

Powiem jedno - po mojej drzemce zostałam obudzona bukietem niezapominajek i stokrotek w podziękowaniu za śniadanie (-przez żołądek do serca
fiesgrins.gif
).

A bułeczki robię z mąki orkiszowej typ 1180, wychodzą niesamowicie miękkie... cud miód! Aż żal zjeść z czymś innym jak tylko z masłem
icon_mrgreen.gif


Pokaż załącznik 26632
Pokaż załącznik 26633
czyli w wersji zdrowszej tez mozna

teraz uzylam maki zwyklej, w przyszloci (o ile buleczki się udadzą, kupię mąkę orkiszową - zalezy mi na tym, by bulki byly zdrowe...)
 
Wrz 3, 2008
1,371
0
0
probowal ktos kiedys zamrozic prawie surowe bulki?
tak sie zastanawialam, jak widzialam te bulki pakowane, ktore wrzuca sie do piekarnika na 10min... one sa jakby delikatnie upieczone i pozniej sie je podpieka, moze tak samo da sie zrobic z mrozeniem? probowal ktos?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
A nie lepiej zamrozić już upieczone bułeczki?
gruebel_2.gif
 
Wrz 3, 2008
1,371
0
0
kasha @ 3 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798461A nie lepiej zamrozić już upieczone bułeczki?
gruebel_2.gif
zawsze mi sie wydawalo ze wtedy juz nie sa takie dobre i nie trzymaja dlugo swiezosci, w sensie wystygna i juz nie ten smak...

Agatka @ 3 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798462Kasiula ja probowalam raz i mi nie wyszlo - te prawie upieczone sklepowe maja jakies specjalne konserwanty
ale jak upieczesz i zamrozisz to potem wystarczy na kilka min do piekarnika wrzucic i gotowe
ok, czyli ten pomysl skleslam, dzieki!

ale skoro mowicie ze upieczone, zamrozone i rozmrozone w piekarniku nie traca nic na smaku to musze tej wersji sprobowac
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
wszystko fajnie
wczoraj wieczorem zarobiłam ciasto
icon_smile.gif
jeszcze zanim włożyłam do lodówki zaczęło rosnąć
icon_smile.gif

potem po włożeniu do lodówki, również rosło !!
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

dzisiaj wstałam specjalnie rano, nagrzałam piekarnik no i włożyłam

i standardowo pojawił się problem
jak to piec?

ustawiłam piekarnik na 250 stopni na grzanie termoobiegiem
ale z przepisowych 5 minut piekły się prawie 15
icon_sad.gif
(tyle, że po jakichś 10 minutach w mniejszej temperaturze, bo zaczęły z góry się przypiekać, a dół był nieprzypieczony)

czy ja to dobrze piekłam?
icon_sad.gif
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
przed zjedzeniem trochę się obawiałam wyniku kuchcenia :D

ale wszystkie zostały pochłonięte na dzisiejsze śniadanie
biggrinflip.gif
icon_mrgreen.gif
dance.gif



dziękuję za przepis
icon_mrgreen.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Robię te bułeczki od ponad roku i żadna niedziela nie może się bez nich obyć
icon_mrgreen.gif
Od dłuższego czasu robię je w wersji graham. 40 dkg mąki i 10 dkg żytniej z otrębami (nie wiem jak ona się nazywa, ale tylko taką "grubą" maja w młynie gdzie się regularnie zaopatruję raz na 2-3 miesiące. Bułeczki są pyszne, bardziej wyraziste. Robię w wersji 9 sztuk bo lubimy buły a nie bułeczki, a poza tym chyba wtedy są smaczniejsze i bardziej wilgotne. Dodaję oleju z pestek lub zwykłego Kujawskiego. Może jutro uda mi sie zrobić fotkę.
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
nikka mogą troszkę nie smakować, bo pewnie są mało słone
icon_smile.gif


ta ilość soli, co jest podana w przepisie może być dla Ciebie zbyt małą

ja, jak będę jeszcze robić bułeczki, to dodam ciut więcej niż 0,5 łyżeczki
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mnie te bułeczki wychodzą aż za puszyste, bardzo dużo dziureczek miały, dlatego dosypuję więcej mąki by ciasto było ciut twardsze, a bułeczki bardziej zwarte.
Podczas wyrastania jakoś tak mi się pompowały
gruebel_2.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
nie wpędzaj nas w kompleksy
przydałby się jakiś filmik ze sposobem formowania bułeczek, żeby były kształtne i prawidłowo rosły, albo opis przynajmniej
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
nikka, jak tak piszesz, to moje w sumie też wyszły chyba za bardzo zbite
icon_sad.gif


ale co tam, wszystkim smakowały, a wyrośnięte może kiedyś wyjdą :-D
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: