O, to, to! Idealnie się nada
Trzymam kciuki, żeby dobrze wyszła
Mała_Mi @ 26 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=755634Kermit, jasne, że bym chętnie dała spróbować,ale zanim dojdzie do Ciebie do Kanady, obawiam się, że by stanowił antyreklamę mojego wypiekuWlasnie tego sie boje, ze sie szybko starzeje.
Jakos te z maslem tak maja, ze lubia wysychac, a ja nawet nie moge masla.
Dopytywalam sie o chleb, bo po zwyklym (taki z maka i woda) wiem co sie moge spodziewac.
Niestety dobra bulke trudno u mnie kupic. Zwykla bulke, we wloskich czy francuskich mozna przebierac, a sklep polski ma z polepszaczami do niczego.
Ty podajesz skladniki jak w przepisie na tramezzini, a ten chleb mi nie za bardzo do bulki pasuje. Poczekam jeszcze na inne opinie. Jak dobra bulka to pewnie zaryzykuje.
Il, czekam na opinie
Wiesz, nie wiem, czy się starzeje, u nas starcza na 2 dni, Mąż bierze też kanapki do pracy.
Widzę, że mój żart potraktowałaś powaznie. Ja założyłam, ze do Kanady by to szło ponad tydzień. Po 2 dniach natomiast oznak starzenia nie ma.
Tak samo mogłabyć mówić, że żadnego drożdżowego nie warto robić, bo się starzeje. to przecież "drożdżak" jak każdy inny, więc w czym problem?
Niestety nie wiem co to jest tramezzini.
Skoro nie możesz masła, daj jakąs margaryne rosinna. W ostateczności olej, choć to juz nie to będzie, ale jeszcze ujdzie.
Nie dawaj smalcu, a juz na pewno nie 5ozpuszczonego i ciepłego - do tego wypieki robią się ciężkie i ciemnieją. to dobre do ciemnych chlebów, ale do bułek nie.
Mała_Mi @ 26 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=755876Niestety nie wiem co to jest tramezzini.To kanapki wloskie ze specjalnego chleba.
Ponad to, co zawiera zwykly chleb ma on wlasnie make ziemniaczana, mleko i maslo jak Twoja bulka.
Jeszcze raz spytam, bo juz o tym czytalam: Co daje dodatek maki ziemniaczanej?
Wymyslilam, ze ghee moglabym dodac.
Od dawna przeprowadzam eksperymenty z pieczywem, ktore mają na celu osiągnięcie kajzerek idealnych. Kiedyś nawet prowadziłyśmy na ten temat długą i przyjemna wymianę doświadczeń z Atunią na Niebie.
Z moich doświadczeń wynika, że niewielki dodatek maki ziemniaczanej pozwala uzyskać bielsze i lżejsze ciasto.
Robiłaś kiedyć babkę wyłącznie z maki ziemniaczanej? Albo inne ciasto? Ja miałam kiedyś taki przepis i zrobiłam. Była bardzo lekka i bardzo-bardzo biała. W smaku taka sobie, stwierdziłam, że bardziej smakowo odpowiadają mi ciasta z dodatkiem maki przennej.
Jeśli ciasto ma przewagę pszennej a niewielki dodatek ziemniaczanej, zyskuje właściwy dla pszennej smak przy zachowaniu korzyści płynących z ziemniaczanej, czyli jasnego koloru i lzejszej struktury.
kermidt @ 26 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=755840Il, czekam na opinieNiestety dzisiaj opinii nie będzie. Nie upiekłam, bo mi sie troche w zyciu pokąplikowałoMoże innym razem.
Ale przepis mam i zamierzam go wypróbować
kermidt @ 27 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=756195A to ciasto tylko z ziemniaczanej? Mozna przepis? Znam kobite z coreczka - obie maja celiakie.Ker, obawiam się, że przepisu na tą babkę, o której mówilam, już nie znajdę, bo to było cale lata temu, ale poszukam.
Zobacz natomiast to: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20482 - też jest z samą ziemniaczaną, też je robiłam.
Mała_Mi @ 14 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=716528zwaną zależnie od regionu bułką wrocławską, paryską lub po prostu pszenną.jeszcze inna znana nazwa to "kawiarka"
Uwielbiam kawiarkę, ale domowej jeszcze nie jadłam - trzeba będzie kiedyś spróbować
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia