- Sty 27, 2006
- 3,809
- 518
- 113
Buraczki marynowane w soku jablecznym
okolo 1 kg ugotowanych i obranych buraczkow (zwykle robilysmy z Mama z samych drobnych okolo 2.5 - 3 cm diam. - takich, co nie urosly
)))
100 ml octu jablecznego
0.5 l soku jablecznego (przefiltrowac)
100 g miodu
3 - 4 gozdziki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli
sok i ocet zmieszac, dodac miod, gozdziki i sol. Zagotowac razem z cynamonem. Buraczki ulozyc w sloikach (moga byc i wieksze buraczki, ale ich trzeba pokroic w plastry. Buraki zalac wrzacym sokiem, i pasteryzowac 10 - 15 min. Zawekowac. Swietne sa i same, i jako dodatek do innych dan.
okolo 1 kg ugotowanych i obranych buraczkow (zwykle robilysmy z Mama z samych drobnych okolo 2.5 - 3 cm diam. - takich, co nie urosly
100 ml octu jablecznego
0.5 l soku jablecznego (przefiltrowac)
100 g miodu
3 - 4 gozdziki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli
sok i ocet zmieszac, dodac miod, gozdziki i sol. Zagotowac razem z cynamonem. Buraczki ulozyc w sloikach (moga byc i wieksze buraczki, ale ich trzeba pokroic w plastry. Buraki zalac wrzacym sokiem, i pasteryzowac 10 - 15 min. Zawekowac. Swietne sa i same, i jako dodatek do innych dan.