Chałwowiec

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,398
853
113
Podstawa
Biszkopt cienki, z 2 jajek, ewentualnie biszkopty posmarowane dżemem z czarnej porzeczki

Masa
Ubić na parze 3 jajka z 6 łyżkami cukru. Zgęstniałą masę przestudzić i zmiksować z 2 kostkami masła. Dla zaostrzenia smaku dodać do masy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach wody. Ja dodaję też 30g spirytusu.
Połowę masy rozsmarować na dżemie. Na to ułożyć drobne beziki umoczone w advocacie. Na bezach ułożyć resztę masy i gęsto posypać pokruszoną chałwą. Można dekorować wisienkami ( na przykładowym egzemplarzu są ułożone, kandyzowane z ogonkiem, rajskie jabłuszka). Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Cha_wa.JPG
 

Załączniki

  • Cha_wa.JPG
    Cha_wa.JPG
    164.5 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O takie lubię. Dzięki za przepis , Jannie
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Andy - bo to jest krem maślany - tu podstawą jest masło właśnie
icon_smile.gif
jak dasz mniej to ci wyjdzie po prostu mniej kremu a nie mniej tłuste
icon_wink.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,398
853
113
Hej, ja, jak zwykle spóźniona
sleep.gif
Siostrzyczko, tak mi podano, bez konkretnej wagi. Po prostu, ile masz, aby starczyło na ciasto. Ja stosuję ok. 25-30 dkg. Pozdrawiam