- Paź 23, 2004
- 3,678
- 1,319
- 113
Podstawa
Biszkopt cienki, z 2 jajek, ewentualnie biszkopty posmarowane dżemem z czarnej porzeczki
Masa
Ubić na parze 3 jajka z 6 łyżkami cukru. Zgęstniałą masę przestudzić i zmiksować z 2 kostkami masła. Dla zaostrzenia smaku dodać do masy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach wody. Ja dodaję też 30g spirytusu.
Połowę masy rozsmarować na dżemie. Na to ułożyć drobne beziki umoczone w advocacie. Na bezach ułożyć resztę masy i gęsto posypać pokruszoną chałwą. Można dekorować wisienkami ( na przykładowym egzemplarzu są ułożone, kandyzowane z ogonkiem, rajskie jabłuszka). Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Biszkopt cienki, z 2 jajek, ewentualnie biszkopty posmarowane dżemem z czarnej porzeczki
Masa
Ubić na parze 3 jajka z 6 łyżkami cukru. Zgęstniałą masę przestudzić i zmiksować z 2 kostkami masła. Dla zaostrzenia smaku dodać do masy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach wody. Ja dodaję też 30g spirytusu.
Połowę masy rozsmarować na dżemie. Na to ułożyć drobne beziki umoczone w advocacie. Na bezach ułożyć resztę masy i gęsto posypać pokruszoną chałwą. Można dekorować wisienkami ( na przykładowym egzemplarzu są ułożone, kandyzowane z ogonkiem, rajskie jabłuszka). Wstawić na 2 godziny do lodówki.