MzM posiada kamien do pieczenia chleba i to sa przepisy, ktore znajduja sie w opisie uzytkowania tego cudenka. Zapewne mozna tez piec chleby wg tych receptur na normalnej blasze, a wiec:
CHLEB BIALY
2 bochenki po ok. 750g
Zaczyn:
5g swiezych drozdzy
200ml wody
300g maki pszennej (typ 550)
Drozdze rozpuscic w letnej wodzie, dodac make i dokladnie wymieszac. Zostawic do wyrosniecia na noc.
Ciasto wlasciwe
700g maki pszennej (typ 550)
4 lyzeczki soli
4 lyzeczki cukru
3 lyzki oleju slonecznikowego lub ostowego
400ml letnej wody
Wszystkie skladniki dodac do zaczynu i zagniesc gladkie, elastyczne ciasto.
Zostawic do wyrosniecia na ok. 60-90 min.; ciasto powinno podwoic swoja objetosc.
Po drugim wyrosnieciu ciasto jeszcze raz energicznie zagniesc i podzielic na pol.
Uformowac 2 kule i zostawic je na 10min., zeby ciasto „odpoczelo”.
Nastepnie uksztaltowac 2 bochenki i naciac je w poprzek na glebokosc ok.1 cm.
Uformowane chlebki zostawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok. 20 min.
Krotko przed wlozeniem chlebow do piekarnika, spryskac je mocno woda.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba, wlozyc chleby i piec 30-35min.
Jesli komus sie spieszy, moze przygotowac ciasto bez zaczynu, tylko trzeba wtedy zwiekszyc ilosc drozdzy do 30g. Jednak, w tym wypadku chleb, bedzie krocej swiezy i nalezy go szybciej zjesc.
CHLEB BIALY
2 bochenki po ok. 750g
Zaczyn:
5g swiezych drozdzy
200ml wody
300g maki pszennej (typ 550)
Drozdze rozpuscic w letnej wodzie, dodac make i dokladnie wymieszac. Zostawic do wyrosniecia na noc.
Ciasto wlasciwe
700g maki pszennej (typ 550)
4 lyzeczki soli
4 lyzeczki cukru
3 lyzki oleju slonecznikowego lub ostowego
400ml letnej wody
Wszystkie skladniki dodac do zaczynu i zagniesc gladkie, elastyczne ciasto.
Zostawic do wyrosniecia na ok. 60-90 min.; ciasto powinno podwoic swoja objetosc.
Po drugim wyrosnieciu ciasto jeszcze raz energicznie zagniesc i podzielic na pol.
Uformowac 2 kule i zostawic je na 10min., zeby ciasto „odpoczelo”.
Nastepnie uksztaltowac 2 bochenki i naciac je w poprzek na glebokosc ok.1 cm.
Uformowane chlebki zostawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok. 20 min.
Krotko przed wlozeniem chlebow do piekarnika, spryskac je mocno woda.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba, wlozyc chleby i piec 30-35min.
Jesli komus sie spieszy, moze przygotowac ciasto bez zaczynu, tylko trzeba wtedy zwiekszyc ilosc drozdzy do 30g. Jednak, w tym wypadku chleb, bedzie krocej swiezy i nalezy go szybciej zjesc.