Chleb kielecki

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
qd @ 17 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1026276
icon_smile.gif
dziekuje, a jaki smaczny!
to , to i ja wiem , jak już pisałam myślałam ,że wiele już wiem o chlebie ,ale ten chleb na maślance i ziemniakach mnie zaskoczył , na plus oczywiście na duży plus
Teraz też chce taki na liściach upiec
lecker.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
qd jak malowany ten Twoj bochen, pieknie wyglada, a jak smakuje to dobrze wiem bo ostatnio Kielecki kroluje w mojej piekarni. Dziekuje za udzial w WP Po Godzinach :D

I przy okazji zobaczcie co znalazlam : staropolski chleb sanacyjny tez na lisciu kapusty, qd, i w dodatku receptura bardzo podobna do Twojej.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,766
1,166
113
tatter @ 20 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1027030I przy okazji zobaczcie co znalazlam : staropolski chleb sanacyjny tez na lisciu kapusty, qd, i w dodatku receptura bardzo podobna do Twojej.
Ciekawe!!! Znaczy na kielecczyznie wlasnie taka wersja przetrwala .
Porownujac takie dzialanie z bardzo naukowymi opisami (artykul do ktorego Buka podrzucila linka)okazuje się, ze wprowadzanie bakterii kwasu mlekowego do ciasta chlebowego sluzy mu bardzo. I zjadaczom chleb tez. I wyjatkowo podoba mi sie uzycie w nazwie slowa sanacyjny w znaczeniu: zdrowotny, leczniczy.
W zalewie takich wynalazkow jak: staropolski kebab i staropolska pizza przemyska oraz winiarnia- piwno alkoholowa nazwa "Staropolski chleb sanacyjny" smakuje wyjatkowo dobrze.

Ja podpuszczona lekko przez samante wlasnie wczoraj zamowilam u znajomego dzialkowca liscie chrzanu, no zobaczymy
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (qd @ 20 Sep 2010, 11:15 ) index.php?act=findpost&pid=1027045Ciekawe!!! Znaczy na kielecczyznie wlasnie taka wersja przetrwala .
Porownujac takie dzialanie z bardzo naukowymi opisami (artykul do ktorego Buka podrzucila linka)okazuje się, ze wprowadzanie bakterii kwasu mlekowego do ciasta chlebowego sluzy mu bardzo. I zjadaczom chleb tez. I wyjatkowo podoba mi sie uzycie w nazwie slowa sanacyjny w znaczeniu: zdrowotny, leczniczy.
W zalewie takich wynalazkow jak: staropolski kebab i staropolska pizza przemyska oraz winiarnia- piwno alkoholowa nazwa "Staropolski chleb sanacyjny" smakuje wyjatkowo dobrze.

Ja podpuszczona lekko przez samante wlasnie wczoraj zamowilam u znajomego dzialkowca liscie chrzanu, no zobaczymy
icon_smile.gif
Tak! Smakuje i to jak! Chleb jest naprawde pierwszej klasy (coz tu bede ukrywac - wlasnie pozeram kanapke z kieleckim i zakuska w towarzystwie pomidorow i ogorkow malosolnych).

Co do bakterii kwasu mlekowego to w procesie fermentacji ciasta chlebowego rowniez wytwarzane sa takie bakterie, np. w 3 fazie produkcji ciasta zakwaszonego. Konieczna jest do tego wyzsza temperatura (ok 30C) i dosc sporo maki (w stosunku do plynow). Dzieki tym bakteriom wlasnie otrzymujemy rozne smaki chlebowego miazszu. Nic dziwnego zatem, ze Kielecki smakuje tak dobrze!

Czasem zdarza mi siepiec na lisciach wszelakich (ostatnio kolorowej botwiny) i dzis tez czuje sie zachecona, jak tylko przestanie padac zaraz po chrzan do ogrodu poczlapie i jutro Kielecki na sposob sanacyjny wypieke
icon_wink.gif
Zeby sie zanadto lisc nie przypalal bochenki wykladam na arkusz pargaminu. A potem oczywiscie chleb konsumujemy wraz z lisciem
icon_biggrin.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
... a jak już będziecie miały te liście chrzanu, to owińcie w nie masło. Spłuczcie liście zimną wodą i zawińcie masełko. Nawet nie musicie potem chować do lodówki.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dodam tez moj na zytniej sredniej (sitkowej) z dodatkowa porcja otrebow zytnich. Pyszny!
 

Załączniki

  • Kielecki_2010.jpg
    Kielecki_2010.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 0

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
patrzę na Wasze fotki i zaczynam mieć kompleksy, bo mi takie cuda nie wychodzą
icon_neutral.gif
Aczkolwiek ostatnie 3 mi wyszły super, więc może się odważę
gruebel_2.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
temu akurat nic nie zarzucam - wyszedł wręcz przepisowo
icon_mrgreen.gif

pisząc, że mi takie cuda nie wychodzą miałam na myśli ogólnie pieczenie przeze mnie chlebów
icon_smile.gif
 

moniazo

Member
Paź 19, 2010
3
0
0
A ja się morduję z tym chlebem od południa. Mimo, że dodałam drożdży (bo mój zakwas dopiero tydzień ma - stary się wziął, świnia i zepsuł) to rośnie jakby go ktoś w zębach trzymał. Siedzi od godziny w koszu i wygląda jakby miał mnie w głębokim poważaniu. Wyrobiłam go według wskazówek z WP, czyli wsypałam od razu całą mąkę i ciasto zrobiło się mocno zwięzłe. I takie zostało. Pewnie wyjdzie MEGAzakalec. No i czeka mnie nocna warta przy chlebie, bo nie sądzę żeby przed północą nadał się do upieczenia
cry_1.gif
 

moniazo

Member
Paź 19, 2010
3
0
0
a jednak się udał. Rósł opornie, ale w końcu się udało
icon_smile.gif
punktualnie o północy wyjęłam z piekarnika i nie wiedziałam jak rana doczekam, żeby spróbować. Jest pyszny!!!
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja też się skusiłam na ten chleb.Do ciasta chlebowego dodałam łyżkę czarnuszki.Wyszedł bardzo dobry i aromatyczny.

DSCF0695.JPG
 

Załączniki

  • DSCF0695.JPG
    DSCF0695.JPG
    82.7 KB · Wyświetleń: 1

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,766
1,166
113
Wyciągam ten przepis ( polecam przeczytać CAŁY wątek) , bo rzucili się ludziska na pieczenie chleba, ale drożdży brakuje.
W tym ani grama drożdży!
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,344
1,613
113
A skąd wziąć zsiadłe mleko?
Ja od 10 lat piekę chleb bez grama drożdży, tylko na zaczynie. Pszenno-żytni.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,766
1,166
113
Ostatnią edycję dokonał moderator: