Chleb wiedeński

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Trzyma idealnie kształt nawet bez kamienia.Ale IMHO trzeba go naciąć chociaż delikatnie bo u mnie,jak wyżej pisałam,się mocno wybrzuszył.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Udało mi się zrobić zdjęcia
icon_smile.gif


wied11id.jpg


A tak te wybrzuszenia wyglądały:

wied29yb.jpg


Jedno trochę skrócone o wczorajszą kromkę ;)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,761
3,014
113
Dziuniu, mistrzyni z Ciebie! :anbetung: Piękny !!!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Dzięki dziewczyny ale Liskę też chwalcie bo jej ładniejszy-bez żadnej odnogi z boku :mrgreen: W sumie to prosty do zrobienia chleb,ciężko go zepsuć chyba :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
moj chleb wlasnie rosnie
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
mój wlasnie sie studzi
icon_smile.gif


t_chleb_011.jpg



t_chleb_012.jpg
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ooo,proszę,taki rustykalny Ci wyszedł dzięki tym nacięciom
icon_smile.gif
Bardzo ładny
icon_smile.gif

Mój mąż wczoraj orzekł że to najlepszy chleb jaki jadl ostatnio
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
chyba go lekko za mocno nacielam :dump: nastepnym razem sie poprawie ;)
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
A ile ma to ciasto urosnąć (w ciągu tych 2h) - podwoić swoją objętość?

I czy można go zrobić z mąki typu 550 (bo u mnie taki najwyższy
icon_sad.gif
)?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A ile ma to ciasto urosnąć (w ciągu tych 2h) - podwoić swoją objętość?
Powinno wyraźnie wyrosnąć a jeśli powiększy się bardziej niż dwukrotnie to należy je odgazować-przycisnąć trochę.Ma po prostu rosnąć 2 godziny
icon_smile.gif


I czy można go zrobić z mąki typu 550 (bo u mnie taki najwyższy )?
Ja piekłam z 650 więc 550 też pewnie się sprawdzi,chleb będzie trochę jaśniejszy po prostu.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Wiem, że nawet nie powinnam o to pytać, żeby wam nie zawracać glowy :oops: , a jak zrobić taki chlebek, żeby go nie nacinać a żeby nie pękł? Właśnie piekę go pierwszy raz i widzę, że pękł z boku i nie wiem dlaczego? Prawie wszystkie chleby w piekarniku robione pękają? Może to wina ogrzewania? Polecacie grzałkę górną+dolną, samą dolną a może termoobieg?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,376
1,468
113
Ja tak trochę obok tematu. Powiedzcie mi dlaczego ja widzę zdjęcia Liski i Dziuni, a Tillandsji nie - tylko czerwone krzyżyki :