Chleb z San Francisco

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
Dzisiaj go upiekłem, z jedną zmianą - dodałem orzechy włoskie. Pyyyyszny chleb
icon_smile.gif
Skórka fajnie chrupiąca, a miąższ delikatny i mięciutki.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
To mój ulubiony chleb i absolutny pewniak. Nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej razowej daję żytnią razową i nieco więcej wody.
 

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Upiekłam wczoraj w nocy- jest pyszny i wygląda pięknie!
3286576037_f496ee517b.jpg


3286576039_c827b934b6.jpg

Baardzo chrupiąca skórka, wilgotny miąższ i lekko kwaskowy smak- mniam!
Posypałam czarnym sezamem.
Już się bałam, że mi nie wyjdzie, bo w pierwszym wyrastaniu ciasto nie chciało tak ładnie rosnąć ale już w foremkach wyrosło pięknie!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
wow, Glimmer, jaki chlebek apetyczny!
moj wlasnie wyrasta w kuchni.
nocke chyba spedzi w lodowce,zeby na rano byl cieply i chrupiacy
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
a to mój bochenek
icon_smile.gif

nawet na drugi dzien skórka jest chrupiaca, niedlugo powtórka bedzie
icon_smile.gif

chleb_z_san_francisco.JPG
 

Załączniki

  • chleb_z_san_francisco.JPG
    chleb_z_san_francisco.JPG
    65.5 KB · Wyświetleń: 1

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
to ja jeszcze dopisze, ze teraz to jest nasz nr 1
pieke go na zmiane ze slonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem albo rodzynkami
przepyszny jest
dzieki za przepis
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
To jest chleb którym zabłysłam przed teściową. Stwierdziła że smakuje prawie tak samo jak ten który ona kiedyś piekła. Jest to niewątpliwy komplement z jej ust. Dziś zrobiłem powtórkę bo mi też bardzo smakował.
 

Załączniki

  • 2009_0725lipiec20090026.JPG
    2009_0725lipiec20090026.JPG
    460.1 KB · Wyświetleń: 1
  • 2009_0725lipiec20090019.JPG
    2009_0725lipiec20090019.JPG
    469.6 KB · Wyświetleń: 1

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
znowu go upiekłam tym razem bez drożdży, dałam trochę wiecej zakwasu (na 1 bochenek 200 g zakwasu) wyrastał 4 h, pyszny
icon_smile.gif


DSC00580.JPG
 

Załączniki

  • DSC00580.JPG
    DSC00580.JPG
    65.8 KB · Wyświetleń: 1

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
wczoraj wieczorem upiekłam ten chlebek i trochę mi nie wyszedł, choć chleby piekę już od roku
smak bardzo dobry, ale nie wiem co zrobiłam nie tak
gruebel_2.gif

z tej ilości składników zrobiłam dwa bochenki i wyszły mi dosyć płaskie, takie do połowy keksówki
brałam drożdże świeże 25g
pękły mi przez środek
denknach.gif

może za krótko wyrastał w keksówkach /1 h/ , jeżeli tak, to ile powinien wyrastać
keksówki położyłam przy kominku, tak zawsze robię
jutro powtórka, więc proszę o korektę
anbetung.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
właśnie wcinam jeszcze lekko ciepły. Pycha jest. Ciut pozmieniałam w mąkach a wodę wymieszałam z resztką jogurtu greckiego.
Ma niestety feler na urodzie. Chyba powinien jeszcze rosnąć sobie dłużej (w formie rósł jakieś 3 godziny), bo zrobiła mu się spora japa na całym obwodzie. W formie urósł prawie dwukrotnie a potem jeszcze sporo urósł w piekarniku. Jutro postaram się go pokazać
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ładnie się uśmiecha Twój chleb, Krysiu. Mnie się podoba.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Na prawdę świetny chlebek i bardzo prosty. Mój mąż się zachwyca (ja też).
icon_biggrin.gif

Szczerze mówiąc to warto go upiec chociażby dla tej pysznej skórki.
Na pewno jeszcze nie raz upiekę.