Chlebek pszenno-zytni na zakwasie

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Iwona, powodzenia i daj znac, jak wyszedl
icon_biggrin.gif
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Właśnie znów go popełniłam,a już myślałam,że tym razem nic mi z tego nie wyjdzie bo zupełnie zapomniałam,że robię chleb,a tu o dziwo mimo,że troche przerósł i wstawiłam go do zimnego piekarnika nic się nie stało chlebek nie opadł upikł się normalnie,tylko trochę ale naprawdę trochę przypiekłam go z wierzchu,ale to naprawdę nic w porównaniu z tym,że zazwyczaj chleby wychodzą mi jakieś blade.W każdym bądż razie dla mnie ten chleb jest super bo nie ma z nim żadnych kłopotów, i jak muszę coś piec na szybko to właśnie robię tego.Acha troszkę pokombinowałam tym razem,zamiast wody kefir wymieszany z wodą i mąka orkiszowa
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Robiłam wczoraj, bardzo dobry wyszedł, faktycznie rośnie jak szalony
icon_mrgreen.gif

robiłam pszenno-żytni, ze zwykłej mąki pszennej, bo nie mam razowej.

Wieczorem postaram się wstawić fotkę.

Jestem bardzo zadowolona, a dodam, że to mój pierwszy chleb z udziałem zakwasu
icon_mrgreen.gif


cvety.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Oto mój piękny chlebek
icon_mrgreen.gif


S4021294.JPG


Dziękuję, Syso
cvety.gif
 

Załączniki

  • S4021294.JPG
    S4021294.JPG
    48.3 KB · Wyświetleń: 0

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Wow! Mala_Mi jaki sliczny, ciesze sie, ze moj skromny przepis spotkal sie jakims zainteresowaniem wsrod tylu wspanialych przepisow
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dodaję zdjęcie chlebka w przekroju - kolejny raz piekę juz z tego przepisu, jest wspaniały.
bussi.gif

Tym razem dodałam 4 łyżki mąki pszennej razowej.


S4021313.JPG
 

Załączniki

  • S4021313.JPG
    S4021313.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 0

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Cale wieki nie pieklam chlebka i juz mi zaczyna tego brakowac
icon_wink.gif

Zaczne wiec jutro od tego, przepis wydaje sie bardzo prosty i wszystkim pieknie wychodzi.
Trzeba brac sie wreszcie do pieczenia
freu.gif


Mala_Mi jakiej wielkosci jest twoja keksowka i czy pieklas w niej z calej porcji?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ojej Daglo, dopierp teraz zobaczyłam Twój post
icon_redface.gif
Jeśli się to jeszcze do czegoś przyda "oops: to mówię, ze piekłam z całej porcji, keksówka ma 25 x 8 cm.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
I ja się dziś skusiłam. Nie piekę ostatnio i swój zakwas mam zasuszony,a dziś mnie naleciała ochota na chleb, zakwas wyjęłam i zaczynam ożywiać, ale to potrwa trochę a ja chciałam mieć już. Ty Syso pisałaś, że czasem dajesz suchy zakwas i przypomniało mi się, że jakiś przedpotopowy miałam w szafce, nawet nie wiem skąd go miałam, było go tak ok. 50g, takiej jakieś mieszanki chyba z mąką. Właściwie nie wiedziałam ile tego dać, dałam wszystko (ale to taka chyba była próbka, na jeden raz więc pewnie dobrze)
icon_mrgreen.gif
poza tym mąki pszennej jakieś 35 dag, żytniej 720 ok. 5 dag i żytniej razowej ok. 10 dag. W maszynie wydawało mi się bardzo gęste więc chlupnęłam trochę więcej wody i zrobiło się kleiste, więc upiekłam w garnku. Jaki jest w przekroju i co najważniejsze w smaku to zobaczę później, bo dopiero co z pieca wyjmnęła żem
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif


chleb_002.jpg

chleb_003.jpg

chleb_006.jpg
 

Załączniki

  • chleb_002.jpg
    chleb_002.jpg
    102 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_003.jpg
    chleb_003.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_006.jpg
    chleb_006.jpg
    172.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No niestety, ten zakwas w proszku to był niewypał, owszem chleb pięknie wyrósł, jest pulchny z ładnymi dziurkami, ale KWAS taki, że nie mogłam przełknąć nawet jednego kęsa, do kosza wyrzuciłam, bo nawet pod śmietnik, dla zwierząt się nie nadawał.