Chlebek pszenno-zytni na zakwasie

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Kurcze Beatko, ale szkoda, tak ladnie ten chlebek wygladal.
icon_frown.gif
Ja kiedys uzywalam zakwasu gotowego, kupowalam go w niemieckich sklepach, nie pamietam juz dokladnie ile tego sie dawalo, ale chyba z lyzke lub dwie.
Ostatnio jednak jak pieke na zakwasie, takim normalnym, to dodaje tez troszke drozdzy, bo moi wola takie mniej kwasne chleby.
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No trudno, co nagle to po diable
icon_wink.gif
chciałam mieć szybko chleb na zakwasie, to miałam, na kwasie. Czegoś takiego jeszcze w życiu w ustach nie miałam. Byłam taka zadowolona, ukroiłam sobie tę pięknie pachnącą, chrupiącą przylepkę, posmarowałam jeszcze lekko ciepłą masłem i już czułam ten smak niosąc do ust i nagle....aż mi się nie chce myśleć jakie to było kwaśne potwornie, jakbym zamiast całej wody octu 10% dodała! A potem czułam się tak, jakby głodnemu dać ciastko przez szybkę polizać
icon_evil.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Dzisiaj ja się zabrałam za ten chlebek, ale ciekawe co tym razem przekombinuję...
dump.gif


Wymieszałam malakserem (z lenistwa):
* pół szkl. mąki pszennej razowej
* pół szkl. mąki żytniej razowej typ 1750
* półtorej szkl. mąki pszennej tortowej
* 2 łyżki drobniutkiej kaszki kukurydzianej
* łyżeczkę soli
* pół łyżeczki vegety
* 2 łyżki miodu leśnego spadziowego
* pół szkl. zakwasu pszenno-żytniego razowego
* kosteczkę drożdży, wielkości połowy pudełeczka zapałek
* szkl. letniej wody
* 2 łyżki ziaren słonecznika

Teraz rośnie w foremce keksowej. Jeszcze z pół godzinki i do pieca...
A potem się zobaczy, co mi z tego wyszło...
icon_mrgreen.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
No i jestem świeżo po próbie organoleptycznej własnoręcznie upieczonego chlebka
mniam.gif


Jestem też bogatsza o nowe doświadczenie: Słaba "silna wola" + gorący chlebek = ból żołądka
icon_rolleyes.gif


Ale warto było, bo chlebek jest naprawdę łatwy i smaczny
anbetung.gif
 

Załączniki

  • P4211798.JPG
    P4211798.JPG
    47 KB · Wyświetleń: 0
  • P4211805.JPG
    P4211805.JPG
    56.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P4211807.JPG
    P4211807.JPG
    55.5 KB · Wyświetleń: 0

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja pieklam ten chleb bez formy, ale mysle, ze wieksza keksowka wystarczy albo dwie mniejsze. Piszac wieksza mam na mysli 28-30 cm dlugosci.
icon_biggrin.gif