Ciasto bananowo - czekoladowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
Myślę, że dwie - trzy łyżki będzie w sam raz. Ja używam kawy bezkofeinowej, więc przy doprawianiu tylko się smakiem kieruję.
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Podnosze, bo 3 banany proszą o utylizację
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
U mnie też.
icon_biggrin.gif


Zamiast masła dałam olej (i 100 g topionej czekolady gorzkiej) oraz dorzuciłam jeszcze tabliczkę posiekanej czekolady mlecznej.
Pycha.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Znalazlam przepis,wiec pieke,mampytanie tylko,mam mrozone owoce lesne,moge zrobic w tortownicy i te owoce dziabnac nierozmrozone?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
Myślę, że możesz, byle nie za dużo, żeby nie zrobił się zakalec.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
wymieklam robie w keksowce
icon_smile.gif
zobacze jak mi to wyjdzie, bo po raz pierwszy robie a nastepny raz bedzie jako muffinki
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Pyszne, pyszne, pyszne
icon_smile.gif
Dzieki Joanno, za wskazanie tak dobrego przepisu
icon_smile.gif


0778fa193362.jpg


Joanno, u ilary napisano, ze to ciasto nie z kategorii goscie na progu
icon_smile.gif
piec z wieczora
icon_smile.gif

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
Cieszę się bardzo, że Ci smakowało.
icon_smile.gif

Wygląda przepięknie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Zapomniałam kompletnie napisać tu, że robiłam to ciasto w zeszłym tygodniu. Dałam całą 100 g czekoladę bo miałam tylko taką z 51% kakao, a zamiast likieru pomarańczowego dodałam rumu, skórki pomarańczowej też nie dawałam. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, całkiem spore wychodzi i najlepsze było 3 dnia po upieczeniu, w ogóle IMO nie warto jeść go w dzień pieczenia, bo jest suche i jakieś takie bez wyrazu trochę, im dłużej leży, tym bardziej nabiera wilgoci i smaku. Następnym razem dodam jeszcze do środka czekoladę w kawałkach, albo polewę czekoladową, bo teraz jedliśmy gołe, a z dodatkową porcją czekolady na pewno będzie jeszcze lepsze. W każdym razie na pewno do powtórki, bo to chyba najlepsze ciasto z wykorzystaniem przejrzałych bananów jakie jadłam
fiesgrins.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,317
1,613
113
dziunia @ 17 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1489486... najlepsze było 3 dnia po upieczeniu, w ogóle IMO nie warto jeść go w dzień pieczenia, bo jest suche i jakieś takie bez wyrazu trochę, im dłużej leży, tym bardziej nabiera wilgoci i smaku.
Podobne odczucia miałam:

yrsa @ 28 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1145646Ciasto zwilgotniało. Czas mu służy.
Moim ukochanym jest ciasto Sophie Dahl. Dzisiaj popełnię, bo już banany czuć z daleka
fiesgrins.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
yrsa @ 17 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1489495Moim ukochanym jest ciasto Sophie Dahl. Dzisiaj popełnię, bo już banany czuć z daleka
fiesgrins.gif
Muszę je w koncu przetestować, też już mam w domu banany na skraju przydatności do spożycia.
Miały być na racuchy, ale zapomniałam.


A co do ciasta czekoladowego, ostatnio zawsze je robię jako bazę pod torcik, nasączając ponczem, więc nie zauważam suchości.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
I ja piekłam i też wydaje mi się, że z czasem nabiera smaku. Najmniej smakowało jeszcze ciepławe, posmak bananów mi przeszkadzał. Później bananów wcale nie czuć, a jest fajnie czekoladowe. Nie dawałam skórki, bo nie lubię i likier waniliowy.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,317
1,613
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
Siedzi w piecu, z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej, bo okazało się, że prawie całą orkiszową wypaprałam do pierników. Też dałam mniej cukru.
Ciekawa jestem smaku i konsystencji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: