Ciasto czekoladowo-pomarańczowe pod chmurami (Nigelli)

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
Moje bylo takie samo ,naprwade niebo w gebie i jak malgosim pisala robni sie je bardzo szybki i latwo
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
e, skad, ja bardzo często pomijam alkohol w coatsach. Nie ma problemu. Moze zetrzyj wiecej skorki pomaranczowej w zamian
icon_smile.gif


Agniesiu rób to ciasto, bo niewiele jet az tak pysznych deserów bez mąki
icon_smile.gif
 

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
Agniesiu rób to ciasto, bo niewiele jet az tak pysznych deserów bez mąki
icon_smile.gif
No właśnie nie za wiele jest takich ciast bez maki, a ja właśnie mąki nie mogę jeść
icon_sad.gif

Jak na razie na mojej liście są:
Babka makowa Puchatka
Ciasto klementynkowe Nigelli.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Agniesiu, wiem
To ciasto jest fenomenalnie pyszne i można je robić z różnymi dodatkami innymi niż pomarancze - np z wiśniami, z mietą etc

no i sa jeszcze bezy i makaroniki.. wiele trufelków, tort migdałowo-bezowy AgusiH...
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jak zrobić z wiśniami?
Bo bym dla Jelonki w charakterze tortu urodzinowego zrobiła....
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Kurcze no, przecież nie zrobię dla dziecka ciasta z dodatkiem wiśni w rumie... :dump:
Czy wiśnie mrożone w formie rozmrożonej się nadadzą? :gruebel:
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Może w formie wiśni wyłowionych z konfitury? Łowicz chyba miał taką z owocami pływającymi w syropie.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Albo żeby było dekoracyjniej- wisienki (albo czereśnie, Rolnika chyba) koktajlowe- z ogonkiem, nie alkoholizowane, będą fajnie wyglądać ułożone na śmietanie.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Kurcze no, przecież nie zrobię dla dziecka ciasta z dodatkiem wiśni w rumie... :dump:
Czy wiśnie mrożone w formie rozmrożonej się nadadzą? :gruebel:
ja nie chciałam ,żebyś do tortu dla dziecka dodawała alkohol
tylko ja sama dodałam nalewkę wiśniową do ciasta,( ale oile wiem to wtrakcie pieczenia alkohol i tak wyparował został sam aromat ,inaczej się dzieje jeśli dodaje się do masy,kremu,bitej śmietany-tu zostaje)
chciałam tylko powiedzieć ,że wiśnie bardzo pasują do czekolady.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Oj, przepraszam, Margot - ja się sama do siebie stukałam w głowę, bo głośno myślę... O tym, że wiśnie pasują do czekolady, to ja świetnie wiem. I Jelonka też wie... :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja piekłam w 25 cm i było OK
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ciasto jest boskie! Naprawde fajny przepis, szybko sie robi i super smakuje.
Jednak troszke wydluzyl mi sie czas pieczenia, ale to pewnie dlatego, ze zaczelam od temp. nizszej, bo zawsze pieke w termoobiegu, ale potem dalam jednak 180 stopni
icon_biggrin.gif

Zdjecie wstawie, bo robilam i gdzies mam
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super, ciesze się!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no ona miala cointreau
cointreau.jpg

czyli przejrzysty, ale mleczny zupelnie nei zaszkodzi. Inna sprawa, czy jest bezglutenowy