Ciasto marcepanowe z jablkami i cynamonem
170 g cukru
180 g masla
170 g marcepanu
100 g mielonych orzechow laskowych
pol lyzeczki cynamonu
4 duze jajka
paczuszka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwa wanilia)
180 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
6 jablek
20 g siekanych orzechow laskowych (niekoniecznie)
Nagrzac piekarnik do 180 stopni. Cukier, maslo i cukier waniliowy zmiksowac na puszysta mase, do masy kolejno dodawac jajka i dalej miksowac. Marcepan zetrzec na tartce na grubych oczkach i dodac do masy, nastepnie dodawac kolejno make wymieszana z proszkiem i cynamonem i posiekane orzechy. Ciasto wylozyc do okraglej foremki a na ciescie ulozyc polowki obranych, wypestkowanych, obtoczonych w odrobinie cukru i cynamonu jablek. Ciasto piec ok 60 minut. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
(przepis pochodzi z forum www.chefkoch.de autorka jest forumowiczka o niku "wasndas")
170 g cukru
180 g masla
170 g marcepanu
100 g mielonych orzechow laskowych
pol lyzeczki cynamonu
4 duze jajka
paczuszka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwa wanilia)
180 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
6 jablek
20 g siekanych orzechow laskowych (niekoniecznie)
Nagrzac piekarnik do 180 stopni. Cukier, maslo i cukier waniliowy zmiksowac na puszysta mase, do masy kolejno dodawac jajka i dalej miksowac. Marcepan zetrzec na tartce na grubych oczkach i dodac do masy, nastepnie dodawac kolejno make wymieszana z proszkiem i cynamonem i posiekane orzechy. Ciasto wylozyc do okraglej foremki a na ciescie ulozyc polowki obranych, wypestkowanych, obtoczonych w odrobinie cukru i cynamonu jablek. Ciasto piec ok 60 minut. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
(przepis pochodzi z forum www.chefkoch.de autorka jest forumowiczka o niku "wasndas")